Michal Gargulák

Michal Gargulák - Obviněný Michal Gargulák (v hnědé bundě) sedí u krajského soudu v Brně. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Začal soud se šampionem rallye

  • 10
Brno - Bývalý trojnásobný český šampion v rallye Michal Gargulák a podnikatel Antonín Anders, podezřelí z mnohamilionových podvodů s lehkými topnými oleji, dnes u brněnského krajského soudu odmítli vypovídat. Anders se už při dřívějším vyšetřování snažil svést větší díl viny na Garguláka. Zlínský závodník však tvrdí, že Anderse nezná. Podle žaloby způsobili v roce 1994 státu škodu přes 61 milionů korun. Z Maďarska údajně dovezli 120 vagónů motorové nafty, deklarována však byla jako LTO, za nějž se platí výrazně nižší spotřební daň.Jak nebylo po Gargulákovi vidu slechu

Dvojici hrozí za krácení daně, poplatků a podobné dávky až osm let vězení. Oba vinu popírají. Stíháni jsou na svobodě.

Z Andersových policejních výslechů vyplývá, že plnil roli "bílého koně" a Gargulák ho využíval. Anders vypověděl, že měl finanční problémy. Dlužil partnerům 300.000 korun, a proto se prostřednictvím náhodného známého, na jehož jméno si prý nevzpomíná, seznámil s Gargulákem. Gargulák mu nabídl, že jej zapojí do obchodu s motorovou naftou a za každý vagón získá 30.000 korun.

Všechny doklady a obchody byly uzavřeny na Andersovo jméno. Anders ale tvrdí, že o ničem nevěděl, protože vše podle něj domlouval a organizoval Gargulák. Z žaloby vyplývá, že dvojice od dubna do července 1994 dovezla z Maďarska do Česka 5924 tun motorové nafty. Při jednání s celníky Anders předložil 13 celních deklarací, které byly nepravdivě vyplněny.

Hodonínský podnikatel přiznal, že na obchodech vydělal 2,5 miliónu korun, splatil dluhy, jel s rodinou na dovolenou a koupil si nový vůz. "Já jsem se k tomu dostal nevinně. Nic jsem nevypisoval, protože to dělal Gargulák, který na mně vydělával. Žádné obchody jsem nedomlouval," uvedl Anders.

Tvrdí, že byl před dovozem nafty v tak svízelné finanční situaci, že Gargulákovi předal všechny osobní údaje a vystavil mu i plnou moc, aby jej mohl v jednáních zastupovat. Anders dostával podle své výpovědi od komplice částky, jimiž měl za dovezené zboží hradit celní poplatky i maďarskému dodavateli. Nyní si ale nevzpomíná, komu do Maďarska peníze posílal.

Gargulák pro obvinění nemá vysvětlení. Proces pokračuje v pátek, patrně ale ještě nebude uzavřen. Gargulák patří mezi nejúspěšnější české automobilové závodníky posledních let, největší úspěchy získal s vozem Mitsubishi Lancer skupiny N. V letech 1997 až 1999 získal třikrát titul mistra republiky a prosadil se i na mezinárodním poli. Jeho bývalý spolujezdec Leoš Sovják je za podvody s oleji ve vězení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž