Valentino Rossi

Valentino Rossi na tiskové konferenci v Brně. | foto: Reuters

Velká cena v Brně se blíží

  • 4
Brno - Do největší akce na brněnském Masarykově okruhu zbývají poslední 3 dny. Nejlepší motocykloví závodníci dolaďují své stroje pro Velkou cenu České republiky, která se v neděli pojede v Brně. Pořadatelé hlásí: zájem o motorky roste. Zatímco loni se do Brna sjelo skoro 105 tisíc lidí, letos má podle odhadů z předprodeje vstupenek přijet ještě o 25 tisíc více.

"Obliba stoupá a divácký nárůst značný všude," tvrdí Pavel Hanák, marketingový ředitel brněnského automotodromu. "Návštěva by Brně mohla pokořit sto třicet tisíc."
Brněnský okruh má kapacitu 250 tisíc lidí, ale kvůli infrastruktuře a nedostatku parkovišť není v dohledné době možné, že by se naplnila.

"Za současného stavu je ideální počet kolem sto padesáti tisíc diváků," uvedl Hanák.

Do budoucna organizátoři plánují až ztrojnásobit počet sedadel, přičemž už letos vyrostla v cílové rovince nová tribuna.

A největší hvězda v Brně? Tou bude favorit třídy Moto GP, Ital Valentino Rossi, jehož letos čeká už jedenáctý závod mistrovství světa silničních motocyklů. On i jeho sokové budou na Masarykově okruhu pokračovat v bojích o mistrovské body po téměř měsíční dovolené.

Prodej vstupenek

- Od pondělí se vstupenky prodávají v areálu automotodromu v Brně - k dispozici jsou lístky na přírodní tribuny + na nevyprodané sedadlové tribuny

- Děti do 6 let mají vstup zdarma, senioři narození do roku 1938 mají vstup zdarma na přírodní tribuny 

"Skoro to vypadá, že Rossi zesměšňuje soupeře. Dlouho jezdí vyrovnaně, a pak všem ujede a ukáže, jak se to má dělat. Je jak z jiné planety," říká Hanák.

Pod hlavičkou CzechGP.com startují ve třídě do 250 ccm čeští jezdci Radomil Rous a Jakub Smrž. "Na domácí závod se hodně těším. Budu pod větším psychickým tlakem, chtěl bych ale rozšířit svůj dosavadní zisk osmi bodů a hlavně zajet co nejlépe," tvrdí Rous.

V nejslabší kubatuře do 125 ccm bude hájit vedoucí pozici průběžné klasifikace Švýcar Lüthi, jezdec českého týmu Elit. Vedle Lukáše Peška bude o své první body usilovat brněnský jezdec Karel Abraham.

Z domácích závodníků dostali od pořadatelů divoké karty ještě Patrik Vostárek a Lukáš Rážek ve třídě do 125 ccm a Michal Filla v kubatuře do 250 ccm. V české Grand Prix se na divoké karty představí i dva čínští jezdci Wang Ču a Li a Čeng-pcheng, oba na strojích Aprilia ve třídě do 250 ccm.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž