VESELÍ NA DRUHOU. Lewis Hamilton slaví triumf na Velké ceně Monaka.

VESELÍ NA DRUHOU. Lewis Hamilton slaví triumf na Velké ceně Monaka. | foto: AP

Mokrý závod F1 v Monaku ovládl Hamilton, pomohla mu chyba Red Bullu

  • 55
Daniel Ricciardo byl po kvalifikaci nejrychlejší i v nedělním závodu a jel si pro první triumf při Velké ceně Monaka F1. Výhru mu sebral vlastní tým, když pro něj neměl při zastávce v boxech připravené pneumatiky. Poprvé v sezoně se tak radoval Lewis Hamilton a stahuje náskok týmového kolegy z Mercedesu Nika Rosberga v čele celkového pořadí.

Tým Red Bull připravil už podruhé v řadě Ricciarda o vítězství. Před čtrnácti dny ve španělské Barceloně to bylo kvůli špatně zvolené strategii, která ho odsunula z prvního místa, v Monte Carlu za to mohly zmatky při zastávce.

Lewis Hamilton vyhrál závod formule 1 poprvé od Velké ceny USA, kde loni slavil zisk třetího titulu. V Monaku vyhrál teprve podruhé v kariéře. Hamilton na městském okruhu v Monte Carlu vyhrál už v roce 2008 ještě v McLarenu a po vítězství sahal i vloni, kdy ale o prvenství přišel po taktické chybě v úplném závěru závodu a vyhrál Rosberg.

Sučasná nadvláda Nika Rosberga skončila před čtrnácti dny ve Španělsku, nyní se na trůn vrátil úřadující mistr světa. Zaslouženě ho v cíli čekal zástup gratulantů, mezi kterými nechyběl VIP host závodu, kanadský popový zpěvák Justin Bieber.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Dramatizuje se pořadí v čele mistrovství světa. Nico Rosberg, který v Monaku vyhrál v posledních třech letech, prožíval na mokré trati propadák. Byl hodně pomalý, po startu musel pustit Hamiltona před sebe a poté se za ním utvořil vláček jezdců. Nakonec prohrál souboj na cílové rovince se svým krajanem Hülkenbergem a skončil sedmý.

V mistrovství světa je mezi jezdci Mercedesu již jen 24 bodů rozdílu. Navzdory tomu, že Nico Rosberg vyhrál úvodní dva závody, je boj o titul zcela otevřený. „Přiznám se, že na to jsem v průběhu závodu ani nemyslel,“ řekl na monackých vítězných schodech Hamilton. „Bitva je v plném proudu a je před námi dlouhá cesta. Ale je to stejné jako v dnešním závodě. Důležité je nikdy se nevzdávat.“

Lewis Hamilton vyhrál nejen díky chybě Red Bullu, ale také proto, že jako jediný z lídrů závodů měnil pneumatiky pouze jednou. Z obutí do extrémních podmínek přezul rovnou na hladké gumy. A nebylo to snadné rozhodnutí.

„Dlouho jsme váhali, nebylo jisté, že to půjde. Hodně to klouzalo a ani si nedokážete představit, jak to bylo dlouhé, než jsme přezuli. Vyšlo to přesně, v posledním kole před zastávkou bylo znát, že pneumatiky jsou už pryč,“ popisoval šťastný vítěz.

Pro nešťastného Ricciarda našel Hamilton slova útěchy. „Měl by být rád za to, jak skvělý výkon tady v Monaku odvedl. Jel opravdu výborně. Nenechal mi chvíli klidu a musel jsem se hodně bránit. Je mi ho líto, ale taková je často formule 1.“

Daniel Ricciardo by s některými slovy Lewise Hamiltona asi nesouhlasil. Už po průjezdu cílem prohlásil do vysílačky, ať mu nikdo nic neříká, že jakákoliv slova to jen zhorší a hodně zkroušený byl také při předávání trofejí.

„Moc to bolí a nevím, co bych k tomu ještě řekl. Odjel jsem skvělý závod, ale podruhé za sebou jsem přišel o vítězství chybou někoho jiného. Přitom to ani nemuselo vůbec být napínavé, je to hrozné,“ smutnil australský závodník Red Bullu.

Naopak třetí Segio Pérez zářil štěstím. Vozy týmu Force India měly od prvního tréninku v letošním Monaku výbornou rychlost, ale umístění v první trojce nikdo nevěřil, dokud opravdu Mexičan neprojel cílem. Mezi nejlepší se dostal díky výborně strategicky zvládnuté výměně pneumatik.

„Jsem moc rád, že jsem zpátky na stupních vítězů. Bylo to skvělé a jsem moc spokojený. Cením si toho o to víc, že to je tady v Monaku. Udělali jsme několik správných rozhodnutí, strategie fungovala výborně a vše šlo podle plánů. Auto jelo v závěru výborně a nebyl problém udržet za sebou Sebastiana (Vettela). Když bylo potřeba, mohl jsem přidat,“ radoval se šestadvacetiletý závodník.

Daniel Ricciardo vede pole jezdců ve Velké ceně formule 1 v Monaku.

Pérez vzpomněl také na majitele svého týmu, indického podnikatele Vijaye Mallyau. Na obchodníka s vazbami na samotnou indickou vládu je nyní vydán zatykač bez možnosti propuštění na kauci. Likérový baron je kromě obřích daňových úniků viněn z toho, že má na svědomí zkrachovalou leteckou společnost Kingfisher Airlines. Momentálně utíká před spravedlností a hledá důkazy své neviny, na níž trvá. „Vyhrál jsem také pro našeho šéfa Vijaye Mallyu, snad mu to v těchto těžkých chvílích pomůže,“ řekl v Monaku třetí pilot v cíli.

Čtvrtý Sebastian Vettel v cíl moc spokojený nebyl. Pro Ferrari je průšvih prohrát nejen s Mercedesem a Red Bullem, ale také s Force India. Italský tým měl navíc v cíli pouze jednoho jezdce, protože Kimi Räikkönen nezvládl jízdu na mokré dráze a chvíli po startu rozbil předek svého vozu o svodidla. Poté se ještě pokoušel dojet do boxů, ale s předním křídlem zaseknutým pod podlahou jeho stroje to opravdu nešlo.

Pátou příčku slavil tým McLaren. Fernando Alonso odjel skvělý závod a téměř polovinu závodu za sebou držel Nika Rosberga, který v křivolakých uličkách Monte Carla nedokázal využít rychlosti svého Mercedesu. Tradičnímu britskému týmu navíc přinesl další body v cíli devátý Jenson Button.

Smolný víkend prožil Verstappen. Nejmladší vítěz v historii formule 1 svůj druhý závod za Red Bull nedokončil. Havaroval i v kvalifikaci, načež startoval z uličky v boxech, na trati pak patřil k nejrychlejším a propracoval se až na bodované pozice. Ještě před polovinou závodu však jeho šance ukončila znovu nehoda, o víkendu už třetí. Vtipálci na sociálních sítích si už dělají z týmu Red Bull legraci a píší, kdy si opět vymění Verstappen a Kjat místa v týmech. Zatím to však nevypadá, ruský rychlík také skončil po nehodě, když neudržel nervy na uzdě a chtěl co nejdříve vrátit předjížděcí manévr Kevinu Magnussenovi, vybral i však cela nevhodné místo a způsobil kolizi.

Momentka z Velké ceny Monaka - vpředu je Lewis Hamilton, za ním je Daniel Ricciardo.

Momentka z Velké ceny Monaka - vpředu je Nico Rosberg, za ním je Sebastian Vettel.

Start nerozhodoval. Ani vlastně nebyl
Nejprudší déšť panoval dnes v Monte Carlu těsně před startem. Proto vedení závodu rozhodlo, že se začne za zpomalovacím vozem a až dráha trochu oschne, bude se pokračovat letmým startem. Diváci tak přišli o první dramatická kola, na druhou stranu bylo v některých zatáčkách opravdu hodně vody a je téměř jisté, že střetů se svodidly by určitě bylo nepočítaně.

Závodit se tedy začalo až v osmém kole a bylo na co koukat. Vedení Velké ceny mělo pravdu. Ačkoliv přestalo pršet a dráha značně oschla, stále mělo pár jezdců velké problémy. Nico Rosberg byl hodně pomalý, Jolyon Palmer dostal smyk na přechodu pro chodce a kompletně zdemoloval monopost Renault, Kimi Räikkönen vrazil do svodidel a o dobrý výsledek připravil také Romaina Grosjeana.

Poté se Daniil Kvjat s vozem Toro Rosso pokusil vrátit předjížděcí manévr Magnussenovi a nesmyslně způsobil jejich kolizi. V La Rascasse zůstal ruský pilot ve svodidlech a musel přibližně minutu couvat, aby mohl odjet do boxů k opravě.

Po výměnách pneumatik po 30. kole, které rozhodly o vítězství Hamiltona, zrychlil také Rosberg. Na suchu byl konkurenceschopný. Jenže letos opravdu v Monaku předjíždět nešlo. Důkazem byl souboj Daniela Ricciarda s Lewisem Hamiltonem. Australan se pokoušel napravit chybu svého týmu, a když dotahoval vedoucího Brita, byl o tři vteřiny na kolo lepší. Přesto ho nedokázal předjet.

Nehoda Jolyona Palmera (vpředu) na Velké ceně Monaka

Ve 37. kole se Ricciardo dostal na výjezdu z tunelu těsně k Hamiltonovi, ale úřadující šampion si zkrátil zatáčku a díky tomu udržel vedení. Ricciardo si myslel, že ho měl pustit před sebe, protože získal nefér výhodu, ale vedení závodu to nepotvrdilo. Pokud by Hamilton projel zatáčku správně kolem obrubníku, ztratil by tolik na rychlosti, že by ho poté Ricciardo díky akceleraci svého stroje předjel? Na to se asi se stoprocentní jistotou nedá odpovědět.

Nemožnost předjíždění dokázali také jezdci Sauberu, kteří nabourali ve vzájemném souboji. A nepomohli jim ani týmové příkazy. Ať už je špatně pochopil Felipe Nasr, nebo Markus Ericsson. Naopak v závěru přišel Rosberg o šesté místo, když ho o pár tisícin předstihl na cílové čáře Nico Hülkenberg. Pneumatiky na jeho Mercedesu však už byly tak sjeté, že mohl být rád i za sedmou příčku.

Mistrovství světa formule 1 pokračuje za čtrnáct dní Velkou cenou Kanady.

Velká cena Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
1.Lewis Hamilton(Mercedes)1h59:29.133 min.
2.Daniel Ricciardo(Red Bull)+7.252 sek.
3.Sergio Pérez(Force India)+13.825
4.Sebastian Vettel(Ferrari)+15.846
5.Fernando Alonso(McLaren)+1:25.076 min.
6.Nico Hülkenberg(Force India)+1:32.999 min.
7.Nico Rosberg(Mercedes)+1:33.290 min.
8.Carlos Sainz(Toro Rosso)+1 kolo
9.Jenson Button(McLaren)+1 kolo
10.Felipe Massa(Williams)+1 kolo
11.Esteban Gutierrez(Haas)+1 kolo
12.Valtteri Bottas(Williams)+1 kolo
13.Romain Grosjean(Haas)+2 kola
14.Pascal Wehrlein(Manor)+2 kola
15.Rio Haryanto(Manor)+4 kola
16.Marcus Ericsson(Sauber)
17.Felipe Nasr(Sauber)
18.Max Verstappen(Red Bull)
19.Kevin Magnussen(Renault)
20.Daniil Kvjat(Toro Rosso)
21.Kimi Räikkönen(Ferrari)
22.Jolyon Palmer(Renault)
Mistrovství světa jezdců:
1.Nico Rosberg106
2.Lewis Hamilton82
3.Daniel Ricciardo66
4.Kimi Raikkonen61
5.Sebastian Vettel60
6.Max Verstappen38
7.Felipe Massa37
8.Valtteri Bottas29
9.Sergio Perez23
10.Daniil Kvjat22
11.Romain Grosjean22
12.Fernando Alonso18
13.Carlos Sainz16
14.Nico Hulkenberg14
15.Kevin Magnussen6
16.Jenson Button5
17.Stoffel Vandoorne1
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes188
2.Ferrari121
3.Red Bull/Renault112
4.Williams/Mercedes66
5.Force India/Mercedes37
6.Toro Rosso/Ferrari30
7.McLaren/Honda24
8.Haas/Ferrari22
9.Renault6
10.Sauber/Ferrari0
11.Manor/Mercedes0

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž