Trasa Rallye Dakar 2009 v jižní Americe

Trasa Rallye Dakar 2009 v jižní Americe | foto: www.loprais.cz

V Paříži byla představena podoba nového Dakaru

Organizátoři Rallye Dakar představili minulý týden pod heslem "Same Adventure, New Location" podobu příštího ročníku slavného závodu. Patnáct etap zavede závodníky do Argentiny a Chile.

V Argentině a Chile urazí účastníci 9 000 km, během kterých je čeká na 6 000 km rychlostních zkoušek. To je porce, která je velmi podobná s africkým závodem.

Trať Dakaru 2009 bude mít charakter okružní jízdy, přičemž se pojede po směru hodinových ručiček pomyslného okruhu. Z Buenos Aires se všichni vydají nejprve jižním směrem do Patagonie, kde je čekají velmi rychlé, kamenité a tvrdé speciálky.

Poté všichni zpomalí při překračování andských průsmyků. Po dni volna budou následovat etapy v poušti Atacama, kde si na své přijdou navigátoři a dunoví specialisté zvyklí na africké etapy. Závěrečná třetina rallye se pojede v provincii Cordoba, dobře známé i účastníkům rallyového mistrovství světa z Argentinské rallye.

Závod odstartuje oficiálně 3. ledna 2009 na Náměstí Republiky v Buenos Aires. Přípravy už ale začaly v těchto dnech, kdy začalo přijímání přihlášek do závodu. Organizátoři už také začali řešit záležitosti ohledně přesunu týmů a vozů do Argentiny.

Pořadatelská společnost A.S.O. rozdělila administrativní a technické přejímky na dvě části. Ta první se odehraje ve dnech 26. a 27. listopadu 2008 ve francouzském přístavu Le Havre a bude se týkat výhradně evropských účastníků.

Ihned po absolvování přejímek budou vozidla naložena na loď a vydají se na měsíční pouť do Buenos Aires. Účastníci z ostatních koutů světa se zúčastní přejímek ve dnech 31. 12. 2008 až 2. 1. 2009 v centru Buenos Aires v paláci La Rural.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž