V Británii nikdy formule 1 nechyběly

Londýn - Nadcházející Velká cena Británie bude dvaapadesátým závodem formule 1 na britském území, od té doby co FIA odstartovala svůj šampionát. Jen jediná další země, Itálie, byla pokaždé od roku 1950 dějištěm závodů "nejrychlejších rakví světa". Již po 35. se pojede v Silverstonu. Stejně velkých cen se jelo na belgické trati ve Spa. Více závodů formule 1 mohli diváco vidět pouze v Monze (50) a v Monte Carlu (48).

Velká Británie je nejúspěšnější motoristickou zemí světa, její piloti vyhráli dvakrát tolik závodů, než jezdci jakéhokoli jiného státu. Sedmnáct Britů dokázalo zvítězit v 189 velkých cenách F1. Na druhém místě jsou čtyři brazilští jezdci s 80 triumfy a na třetím dvanáct Francouzů s 79 prvními místy.

Britští piloti získali také 12 titulů mistra světa, na dalším místě jsou opět Brazilci s osmi.

Stupně vítězů byly obsazeny pouze jezdci z ostrovní země desetkrát, ale naposledy tomu tak bylo v roce 1968.

Mnoho rekordů Velké ceny Británie drží domácí piloti. Jim Clark stál celkem pětkrát na nejvyšším stupni (stejně jako Alain Prost). Ale Clark třikrát vedl od startu do cíle.

Čtyřikrát zde zvítězil Nigel Mansel a třikrát z toho dojel hned za ním jeho kolega z týmu Williams. Nelson Piquet v letech 1986 a 1987 a Ricardo Patrese v roce 1992. Mansel od roku 1986 do 1992 vždy zajel nejrychlejší kolo závodu.

Williams zvítězil ve své domácí velké ceně dohromady desetkrát. Poprvé se mu to podařilo v roce 1979. Ferrari zvítězilo jedenáckrát, stejně jako McLaren. Bilanci italského týmu vyrovnal až v loňském roce David Coulthard.

Na okruhu v Silverstonu získala stáj Ferrari svoje první vítězství ve formuli 1. Dokázal to v roce 1951 Froilan Gonzales.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž