V Africe Loprais kapra mít nebude

Hodslavice - Když bude mít Josef Macháček na Štědrý den pocit, že už je až moc hodný, tak se zmizí do garáže. "Budu si tam chystat gumy a dobalovat bedny," usmívá se muž, který za dva dny vyrazí se svou čtyřkolkou na start Rallye Total Dakar. "Stromeček jsem už nazdobil v neděli a dárky mám pro všechny." I Karlu Lopraisovi a Tomáši Tomečkovi se dnes budou celý den honit hlavou myšlenky na slavnou rallye.

Šestinásobného vítěze Dakaru Lopraise čeká večer tradiční program, bude doma s rodinou ve Frenštátě. "Bude to klasika, dám si hrachovou polévku a kapra, to v Africe mít nebudu," těší se. "Na to, že už ve středu odjíždíme, myslím pořád."

Další pilot kamionu tatra Tomáš Tomeček se přesune z bydliště v Příboře za rodiči do rodné Olomouce. "Všechno okolo svátků Tom stihl už dlouho předtím, aby teď mohl ještě připravovat drobnosti na Dakar," hlásí jeho mechanik Jaromír Martinec, který si pod stromeček přeje: "Vedle toho, ať jsou všichni blízcí samozřejmě zdraví, bych si moc přál, abychom s klukama dobře zajeli a zúročili to velké úsilí, které jsme do přípravy na rallye vložili."

Po dvou letech "jiné vánoce" zažívá Oldřich Bražina. Motocyklista boural minulý týden na běžkách, vykloubil si rameno a na Dakar nejede. "Loni a předloni to byl stres, letos je to v klidu," říká Bražina. "Bohužel," dodává smutně. "To co se stalo, už jsem obrečel, ale pořád mě to hodně mrzí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž