Trojan byl nejprve zdrcený, pak zářil

Praha - Byl kousek od velkého úspěchu a teď tohle? Karel Trojan se sklopenou hlavou přešlapoval v depu, byl zdrcený. Nechápal jak mohl v závěrečné rychlostní zkoušce Pražského rallyesprintu přijít o třetí místo. "Nevím, co se mohlo stát," opakoval smutně šestadvacetiletý pilot Toyoty Corolly. Před závěrečnou šestou "erzetou" měl na čvrtého Hrdinku se Subaru Impreza náskok šesti vteřin, po ní naopak stejný rozdíl ztrácel. "Jak na mě mohl Hrdinka najet dvanáct vteřin?" ptal se chvíli po dojezdu do cíle spolujezdce Dana Vodičky. Vítěz Pech jel v rallye nadoraz

Na úseku na Strahově, který měřil necelých dvanáct kilometrů, by musel na konkurenta ztratit vteřinu na kilometr. "To snad ani není možné, žádnou velkou chybu jsem neuděl." Na jeho slova zareagoval Hrdinka. "Proč by to nemělo být možné? S ideálním nastavením vozu, jaké se nám konečně povedlo v závěru soutěže, jsem rychlejší," prohlásil sebevědomě.

Trojanovo zklamání netrvalo dlouho. Za několik desítek minut organizátoři nepřesné neoficiální výsledky upřesnili, jezdec se posunul zpět na třetí příčku. Po opravách byl v celkovém součtu lepší Hrdinky o dvě vteřiny. "Je to krásný zážitek," zářil naráz Trojan. "Jsem moc spokojený. Vážím si toho, protože startovala téměř kompletní česká špička."

Pražský jezdec klatovského Joka Rallye týmu mohl být ještě rychlejší, ale ve třetí zkoušce ho zbrzdil pomalejší Trněný. Trojan se před něj riskantně vecpal při průjezdu strahovským stadionem. Předjížděný pilot soupeře ve zpětném zrcátku nezahlédl, postřehl ho, až když byl vedle něho. Polekaně strhnul vůz na pravou stranu. "Musel to být pro něho šok," přiznal Trojan. "Měl mi ale uhnout už dřív, ztratil jsem kvůli němu tři až pět vteřin."

V rallyesprintu se poprvé předvedl se speciálem WRC. Na seznámení s Toyotou Corollou měl Trojan pouhé dva dny. "Ovládá se moc hezky, je jednodušší než předchozí Celica," shrnul stručně první poznatky. "Chce to ale ještě jezdit a testovat."

Trojanův úspěch potěšil i jeho sestru Kateřinu, která se slabým vozem Daewoo Lanos dojela čtvrtá od konce. "Mám z bráchy strašnou radost, pořádně to oslavíme."

Karel Trojan s Toyotou Corollou WRC


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž