Suverénní vítězství přiblížilo Kopeckému titul

Příbram - Rallye Příbram ovládl Jan Kopecký. Jezdec startující s fabií WRC suverénně obhájil loňské prvenství a v celkovém pořadí mistrovství České republiky v automobilových soutěžích se přiblížil titulu. Druhé místo patří po třetí soutěži šampionátu Václavu Pechovi, jenž stejnou pozici obsadil i na Příbramsku.

Dvaadvacetiletý Kopecký, jehož účast v MMČR podporuje i tovární tým Škoda Motorsport, útočil na vítězství od samotného začátku.

Hned po první rychlostní zkoušce se usadil v čele rallye a postupně náskok na pronásledovatele zvyšoval.Nakonec vyhrál osmnáct z devatenácti odjetých erzet a na druhého Pecha najel téměř tři a půl minuty.

"Že vyhraji s takovýmhle náskokem, jsem nečekal," přiznal Kopecký v cíli v rozhovoru pro ČTK. Předpokládaný vyrovnaný souboj podle něj poznamenala i menší nehoda Pecha při testování, kdy urazil kolo.

"Určitě to na něm zanechalo stopy. Navíc si musel zvykat na tovární auto, což taky chvilku trvá," měl pochopení pro odstup svého hlavního soupeře.

Navíc mu pomohla i bezchybná funkčnost jeho vozu. "Auto fungovalo jako švýcarské hodinky a byla radost s ním jet," chválil Kopecký práci mechaniků.

Pechovi k vyrovnanému souboji s Kopeckým nepomohl ani pronájem nejnovější klientské verze Fordu Focus WRC 04.

"Neuvědomili jsme si, že bude tak dlouho trvat, než se s ním sžijeme. Naučil jsem se s ním jet až prakticky úplně na konci," přiznal Pech. Již po čtyřech rychlostních zkouškách jej i díky defektu dělilo od Kopeckého 88 vteřin a bylo jasné, že jej k výhře mohou posunout jen problémy soupeře, či výrazně zlepšený výkon.

Ani jedno se nakonec nestalo.

Oba jezdce nyní v průběžném pořadí dělí šest bodů. Kopeckého výchozí pozice je však ve skutečnosti ještě lepší. Každému jezdci se v konečném hodnocení škrtá jeden výsledek, což je u Kopeckého osmnácté místo a nula bodů na Šumavě, v Pechově případě se jedná o pátou pozici a dvanáct bodů na stejné soutěži.

Reálný odstup mezi nimi je tak osmnáct bodů a Kopeckému v poslední soutěži v Třebíči (22. a 23. října) stačí dojet na třetím místě v případě, že jeho hlavní sok vyhraje. Hlavní aspiranti na titul však kalkulovat nijak nehodlají.

"Rád bych v Třebíči obhájil loňské vítězství," řekl Kopecký. Pech nehodlá házet flintu do žita, i když ví, že jej v závěru října nečeká nic lehkého. "Uvidíme, jak to bude vypadat," řekl Pech, který pravděpodobně pojede opět se svým tradičním focusem, verzí 03.

Nejlepší domácí soutěž v letošní sezoně odjel Karel Trněný, který nakonec obsadil třetí místo. Důvodem byla skutečnost, že jeho octavia WRC tentokrát vydržela v pořádku až do cíle.

"Dnes jsme nejeli jinak než v předešlých závodech, ale povedlo se to. Doposud jsme měli velkou smůlu a zpomalovaly nás technické závady," řekl Trněný.

Trněnému nahrály ale i problémy soupeřů. Štěpán Vojtěch odstoupil z rallye před závěrem první etapy po problémech s turbem, potíže s chladičem ukončily i boj Emila Trinera o třetí místo.

"Chtěl jsem na něj útočit, ale hned ráno bylo po závodě. Museli jsme jet jen na čtvrt plynu a uvažovali, že skončíme. Nakonec jsme to ale dojeli," uvedl pátý Triner.

Neoficiální výsledky:
1. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC) 1:54:20,3, 2. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) -3:22,4, 3. Trněný, Pritzl (Škoda Octavia WRC) -8:05,2, 4. T. Vojtěch, Š. Palivec (Peugeot 206 WRC) - 8:46,6, 5. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC) -12:02,5, 6. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer EVO VII) -13:07,7, 7. Cais, Ondrejčík (Mitsubishi Lancer EVO VII) -13:16,6, 8. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer EVO VII) 13:23,9, 9. Müller, Klaus (Něm./Mitsubishi Lancer EVO VI) -13:29,4, 10. Poulík, J. Novák (Mitsubishi Lancer EVO VII) -13:53,0.
Průběžné pořadí MČR:
1. Kopecký, Schovánek 152 bodů, 2. Pech, Uhel 146, 3. Kresta, Tománek (Ford Focus WRC) 103, 4. Prokop, Novák (Škoda Octavia WRC) 60, 5. Arazim, Gál a Triner, Hůlka všichni 56.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž