Suchánka učí u Medvědů šampion

Pardubice - Navlékne si vestu s medvědem na prsou a bude se učit od světového šampiona. Tak bude vypadat letošní sezona Tomáše Suchánka. Pardubický plošinář bude ve druhé anglické lize hájit barvy klubu Redcar Bears. Zbrusu nového týmu z Middlesbroughu. "Podle prvních dojmů jsem si vybral dobře," pronesl loňský juniorský vicemistr světa.

Letošní sezona na britských ostrovech však je pro dvaadvacetiletího mladíka tak trochu krokem do neznáma. Do Middlesbroughu se vrací plochá dráha po deseti letech. A nejen tým je nový.

"Udělali tam zcela nový ovál. Ale vypadá dobře. Ještě se ale dodělávala, když jsem tam byl poprvé," řekl Suchánek. "Ani sestava není špatná. A lidi kolem jsou také fajn."

Ovšem premiéra nedopadla zrovna slavně. Medvědi na svém oválu prohráli v závodě Premier Trophy s Sheffieldem 44:46 a Suchánek ani v jedné ze čtyř jízd nebodoval.

"Na dráze jsem se svezl poprvé. Chtěl jsem si tam zatrénovat, když jsem si do Anglie přivezl motorky. Rovinka ale byla pod vodou, proto jsem se nesvezl," řekl Suchánek. "V lize se ale tým určitě bude chtít vyšplhat co nejvýše."

Už první závod naznačil, kdo by měl být hlavním tahounem týmu. Ne náhodou je jeho kapitánem Gary Havelock. Někdejší mistr světa mezi jednotlivci. "Určitě se od něj budu mít co přiučit," podotkl Suchánek.

Sám je sice i přes svůj věk už ostříleným jezdcem, ovšem na britských oválech k němu pasuje spíše označení zelenáč. Za kanálem La Manche začal jezdit teprve vloni v týmu Isle ofWight.

"Měl jsem tehdy neustále problémy s motory. Navíc na každém stadionu jsem byl poprvé," vzpomněl Suchánek na své anglické začátky. "Věřím, že letos to bude lepší."

O motivaci má postaráno. Ač závodí v Middlesbroughu, patří Poolu. Týmu z elitní britské ligy.

"Možná bych se tam mohl svézt někdy v půlce sezony. Počítají se mnou," řekl Suchánek. "Zatím ale bude jezdit Middlesbroughu. Uvidíme, zda dostanu šanci v Poolu."

Anglická liga však není jediná, v níž se pardubický mladík letos objeví. Kromě Zlaté přilby má angažmá i v polském Lublinu a italském Terenzanu.

"A také bych rád jel mistrovství Evropy nebo kvalifikaci světového šampionátu," upozornil Suchánek, jenž po loňské sezoně opustil juniorskou kategorii.

Zda se mu to povede, bude jasné už zítra. Na pražské Markétě pojede národní kvalifikaci, která určí jména českých zástupců v šampionátech.

"Chci v Praze vyhrát," prohlásil Suchánek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž