Český pilot Jan Kopecký v Rallye Monte Carlo a jeho spolujezdec Petr Starý s novým závodním speciálem Škoda Fabia S2000.

Český pilot Jan Kopecký v Rallye Monte Carlo a jeho spolujezdec Petr Starý s novým závodním speciálem Škoda Fabia S2000. | foto: ČTK

Strach jsem neměl, ohlíží se Kopecký za Rallye Monte Carlo

  • 0
Jan Kopecký má za sebou úspěšnou premiéru v kokpitu nové tovární Škody Fabie S2000. V Rallye Monte Carlo skončil čtvrtý, ale nebýt poruchy posilovače řízení, mohlo být konečné umístění ještě lepší. Za úspěšným závodem se ohlédl V rozhovoru s MF DNES.

Před dvěma lety jste dojel v Monte Carlu, které tehdy bylo součástí mistrovství světa, na osmém místě. Teď jste byl v závodě seriálu IRC čtvrtý. Co je víc?
To se těžko porovnává, ale určitě je pro mě čtvrté místo hodně cenné. Už také proto, že pokud to mohu porovnat, jelo se letos s ohromným nasazením, možná místy i větším než před dvěma roky. Navíc podmínky byly letos mnohem náročnější.

V čem?
V tom, co připravilo počasí. Před dvěma lety se jelo maximálně na vlhkém, často ale i na suchém asfaltu. A letos? Snad všechno, co zima může připravit, led a sníh nevyjímaje, navíc se počasí hodně měnilo a s ním i podmínky na trati. Člověk si musí dávat hodně pozor, aby neudělal chybu. V tom bylo Monte Carlo náročnější než před dvěma lety.

Pro vás to byl první závod s novým vozem Škoda Fabia S2000, navíc jste závodil po několika měsících. Neměl jste strach, co s vámi pauza udělá?
Závodů jsem loni opravdu moc neabsolvoval, a přestože každý závodník ví, že pauza na něm může stopy zanechat, strach jsem neměl. Hodně jsme totiž testovali, a to tak, že jsme najeli hodně ostrých kilometrů, kdy jsme jezdili téměř na maximum. Přitom ať člověk závodí, nebo ne, musí se stále věnovat fyzické kondici, což také dělám.

Po úspěšné premiéře byste asi rád hned závodil znovu. Už víte, kdy to bude?
To záleží na vedení týmu. Teď to je ve fázi, že se vyhodnocují údaje z Monte Carla, až pak se Škoda rozhodne jak dál. Můžu jen říci, že do Brazílie ani do Keni to nebude.

Jak člověk prožívá nejistotu, kdy bude zase moci závodit?
Já bych jel hned, těším se jak malý kluk. Ale chápu, jak to pokračuje. Navíc jsem jezdec škodovky, takže až bude daný závod, pojedu.

Už druhým rokem jezdíte seriál IRC, bude dostávat i dál ve vašem závodění přednost?
To nevím. Škodovka jezdí rozbíhající IRC a marketingově je tento seriál velmi zajímavý. Vždyť přenosy z Monte Carla vidělo na Eurosportu na sedm milionů lidí. Navíc je mistrovství světa už pro příští sezonu stále nejasné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž