Souboj BMW a Alfy Romeo se blíží

Magny-Cours - Světová federace FIA zveřejnila listinu účastníků mistrovství Evropy cestovních vozů. Pole, které se prvně představí příští týden ve francouzském Magny-Cours, je proti loňsku kvalitnější a dokumentuje tak znovu rozpuk scény cestovních automobilů. Zapsáno je jednadvacet vozů, což promotér série Marcello Lotti z firmy KSO považuje za úspěch: "Když vezmeme v úvahu pozdní vyhlášení regulí Super 2000, tak takové pole na startu prvního závodu není špatný výsledek. Všichni výrobci a týmy byli nuceni vozy konstruovat, postavit a vyzkoušet ve velmi krátkém čase."

Na pestrý startovní rošt se mohou těšit i čeští diváci, neboť šampionát zavítá 18.-19. května do Brna.

Do mistrovství FIA konstruktérů se zapsalo pět výrobců. Jsou jimi BMW, Alfa Romeo, Volvo, Nissan a Honda. Nejpočetněji je přitom zastoupen bavorský výrobce s osmi vozy typu 320i, těsně sledován Alfou se sedmi 156 GTa. Předpokládá se, že nejvíce v popředí budou jezdci BMW a Alfay Romeo. Ovšem velké naděje si dělá i tovární mužstvo Volvo.

O titul mistra Evropy se utkají piloti z osmi zemí, z nich osm z Itálie. Nejstarším jezdcem je 46-letý Španěl Luis Villamil, nejmladším Ital Salvatore Tavano, kterému je teprve 22. Jedinou ženou v poli je Italka Romana Bernardoni, která usedne za volant Alfy Romeo 156 GTa týmu Nordauto.

Vysokou úroveň jezdců dosvědčuje fakt, že deset z přihlášených jednadvaceti již získalo nějaký důležitý národní, či mezinárodní titul. Za zmínku zde stojí hlavně dřívější pilot F3000, Fabrizio Giovanardi, s jeho pěti tituly, které získal na evropské úrovni, ale i ve Španělsku a Itálii. Dalšími esy s velkou minulostí jsou bývalý pilot F1 Nicola Larini, všestranný Nizozemec Peter Kox a někdejší britský mistr Rickard Rydell.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž