Martin  Macík mladší a jeho liazka v akci

Martin Macík mladší a jeho liazka v akci | foto: www.kmracing.cz

Chcete vidět skákat kamion? Dorazte na start sezony do Sosnové

  • 0
Závodní kamiony z Dakaru na velkém skoku, paralelní závody profesionálních i amatérských soutěžních jezdců rallye, přístupná servisní zóna, drift show a mnoho dalších lákadel. Milovníci motoristického sportu si po celý nedělní den užijí na autodromu v Sosnové u České Lípy opravdovou lahůdku.

Pojem sosnovské Setkání mistrů je pro fanoušky rychlých kol a silných motorů již dostatečně známý. Na podzim se tradičně na autodromu setkávají nejlepší soutěžní jezdci rallye, závodníci z rallyecrossu a autokrosu.

„Během třinácti ročníků diváci viděli nespočet nádherných soutěžních a závodních automobilů a potkali se s množstvím mistrů volantu včetně devítinásobného mistra světa v rallye Sébastiena Loeba či čtyřnásobného mistra světa v rallye Juhu Kankkunena,“ připomněl Petr Eliáš, tiskový mluvčí akce. „Divákům i pořadatelům bylo líto, že není možné představit více špičkových automobilových závodníků, kteří by si to zasloužili, a proto letos poprvé zažijeme v Sosnové Jarní setkání mistrů volantu amatérských seriálů, kde dostanou prostor nejen závodníci, které známe z tradičního Setkání mistrů.“

Vrchol nedělní atraktivní akce v Sosnové přinese Dakar show, která bude největším českým setkáním závodníků ze slavné rallye.

„K vidění budou závodní kamiony na speciálně upravené trati s velkým skokem, offroad automobily, ale i motocykl,“ naznačil Eliáš.

LIAZ, Tatra i Buggyra

Největší zastoupení v Dakar show chystá nejspíše tým KM Racing Martina Macíka, který předvede dva dakarské speciály LIAZ a současně velké množství doprovodné techniky, v níž nechybí ani atraktivní MAN 6x6.

Další LIAZ, ale tentokrát historický, bude prezentovat projekt Sen o Dakaru. Za volantem tohoto vozu se startovním číslem 627 se objeví Jiří Moskal, který absolvoval slavnou africkou Rallye Paříž-Dakar v roce 1985.

Závodní tým Buggyra přiveze okruhový závodní tahač Buggyra Big Boy, za jehož volant se posadí mistr Evropy v závodech na okruzích David Vršecký, druhou Buggyru, tentokrát dakarský speciál Fat Boy, bude pilotovat Martin Kolomý. Značku Tatra bude prezentovat tým Bonver Dakar Project se speciálem Jamal, divákům se předvede i atraktivní offroadový speciál Hummer H3 a dakarské motocyklisty bude reprezentovat úspěšný liberecký jezdec David Pabiška s KTM.

Netradiční mix techniky

Dakar show ale není jediným z lákadel Jarního setkání mistrů. Program bude celý den protkán paralelními souboji nejlepších rallye jezdců z nejrůznějších „amatérských“ sérií, jako je například MOGUL driving cup nebo ČMPR. V rámci exhibičního programu diváci uvidí i několik špičkových okruhových závodních automobilů, které se budou snažit vypořádat s technickou tratí autodromu stejně jako špičkoví piloti ze závodů do vrchu. V rámci exhibičního programu by se divákům měli představit v atraktivní show i drifteři.

„Mix závodní techniky, která není pro autodrom v Sosnové vůbec tradiční, bude v neděli téměř dokonalý,“ láká příznivce na nevšední motoristickou show Petr Eliáš.

Autodrom v Sosnové se zítra divákům otevře v 8 hodin a program bude zahájen od 9 hodin tréninky a následně první sérií rozjížděk. V polední pauze od 12.50 je pro diváky připravená komentovaná autogramiáda závodníků a Superfinále je naplánované na 16.15.

Účastníci Dakar show budou fanouškům k dispozici během celého dne ve volně přístupné servisní zóně a několikrát během dne se představí i na trati v jízdě. Jednotná cena vstupenek je 100 korun a další podrobné informace o programu premiérového Jarního setkání mistrů jsou na autodrom.cz.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž