Smůla jako ponaučení

Kostelec nad Orlicí - První vážnou poruchu mechanici ještě zvládli, ale druhá už Jana Kopeckého z Rallye Sardinia vyřadila definitivně. Jezdec z Kostelce nad Orlicí tak další závod mistrovství světa nedojel. „Odstoupili jsme kvůli poruše úplně nového modelu řízení, který jsme do závodu nasadili. Přitom jsme ho dlouho testovali," uvedl vedoucí týmu Josef Kopecký.

„Nový model jsme vyzkoušeli na testu ve Vysokém Mýtě i během dvoudenního testování na  Sardinii a žádný technický problém jsme nezaznamenali,“ pokračoval Kopecký.

Jeho syn už měl s vozem Škoda Fabia WRC problémy v první etapě, kdy musel řešit porouchanou převodovku. Tým však využil pravidla Superally a nastoupil do druhé etapy.
V první polovině sobotní etapy dala posádka Kopecký, Schovánek částečně zapomenout na páteční smolnou etapu, neboť dosáhla v úvodních třech rychlostních zkouškách dne dvanáctého, desátého a osmého času.

Český jezdec postupně získával jistotu na italské šotolině a především ve druhých průjezdech rychlostních testů chtěl dosáhnout alespoň dílčích úspěchů v Rallye Sardinia.

„Bohužel na přejezdu ke startu desáté rychlostní zkoušky přestalo řízení reagovat na otáčení volantem a po telefonické konzultaci s týmem jsme se rozhodli ze soutěže odstoupit,“ uvedl Jan Kopecký.

„Honza do druhé etapy vstoupil kvalitními časy. Ačkoliv je Rallye Sardinia hodně nešetrná k technice, neměli jsme v servisní zóně signály, že by měl vůz nějaký technický problém,“ konstatoval Josef Kopecký.

Svého syna ze závodu odvolal především kvůli bezpečnosti: „Řízení nereagovalo na otáčení volantu na levou ani pravou stranu, chvílemi naopak reagovalo okamžitě. Rozhodli jsme se neriskovat a přípravu budeme směřovat na Řeckou rallye.“    


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž