Schází mi jen štěstí, říká Tomeček

  • 1
Praha, Kopřivnice - Už jen dostatek štěstí si přeje Tomáš Tomeček před blížícím se startem tradiční dakarské rallye. Vůz tatra i jeho posádka, kterou stejně jako loni tvoří brazilský navigátor André Azevedo a český mechanik Jaromír Martinec, jsou prý připraveni dostatečně na to, aby se poprali s bezmála 9000 kilometry slavného pouštního závodu. "Jen letos dohnat to štěstí a prorazit smůlu, která nás provázela v uplynulých dvou letech," přál si dvaatřicetiletý Tomeček.O trase Dakaru 2003

Po třetím a čtvrtém místě v letech 1999 a 2000 mu v předchozí ročnících štěstí nepřálo - loni se s neopravitelnou závadou poroučel z průběžného prvního místa a nedojel, letos porucha hřídele těsně před koncem znamenala znovu téměř vyřazení a propad z druhého místa.

"Nevyplatilo se nám odlehčování vozu, neměli jsme naloženu náhradní hřídel," připomněl Tomeček. Hned upozornil, že rezervní padesátikilová součástka, kterou minule neměli k dispozici a kvůli tomu ztratili naděje na úspěch, už je letos v autě. Pro úspěch, což podle Tomečka představuje umístění na stupních vítězů, prý letos ale udělala posádka maximum ve všech směrech.

Vůz prošel mimo jiné dvěma ostrými testy na Slovensku, s úspěchem tam vyzkoušel největší novinku na kamiónu, vzduchové pérování. "Dodalo vozu novou dimenzi, je to kultura," pochvaloval si Tomeček komfortnější jízdu v terénu.

"Myslím, že letos prorazíme," věří pilot, jehož krédem pro pouštní dobrodružství je "dojet ve zdraví". I proto prý nechce v Africe zbytečně riskovat a pouštět se do bezhlavého závodění s ruskými Kamazy. Rusy jako každoročně považuje za největší soupeře. "Spolu s Holanďany a Karlem Lopraisem. Mám z nich všech velký respekt," přiznal Tomeček.

Nová rallye podle něj slibuje jízdy ve větších rychlostech, trať by neměla být kamenitá a rozbitá, naopak převládat má písek. "Předpokládám, že to bude střelba, jakou jsem zažil na Dakaru snad jen jednou," poznamenal Tomeček. Jeho mechanik vzhledem k profilu trati favorizuje ruské Kamazy, kterým rychlý průběh bude vyhovovat. "Nemá cenu se s nimi honit, protože když jim to jede, nejsou k poražení," dodal Martinec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž