Sainz s fordem na Rallye Monte Carlo

Sainz s fordem na Rallye Monte Carlo - Španěl Carlos Sainz s Fordem Focusem při prvním dni Rallye Monte Carlo. | foto: Reuters

Sainz kritizoval šampionát v rallye

Karlstad - Jen slova kritiky měl španělský automobilový jezdec Carlos Sainz na Švédské rallye pro nový startovní systém. Podle pravidel Mezinárodní automobilové federace (FIA) totiž do první etapy závodu mistrovství světa startují vozy podle průběžného pořadí v šampionátu. Lepší posádky jsou tak často znevýhodňovány, neboť svým soupeřům "čistí" trať a vyjíždějí stopu. Až do druhého a třetího dne soutěže poté startuje nejlepší patnáctka v obráceném pořadí.

"Všichni vedoucí jezdci jsou tak penalizováni. Tohle se může stát jen v tomto sportu, protože někdo asi chce, aby se o mistru světa rozhodlo až v posledním závodu," zlobil se tovární pilot Fordu.

Sainz díky třetí pozici z úvodní Rallye Monte Carlo startoval ve Švédsku jako třetí za Finem Tommim Mäkinenem a Sebastienem Loebem z Francie. Podle španělského řidiče by se mělo v obráceném pořadí startovat již první den.

FIA čelí této kritice z řad jezdců již delší dobu a právě proto se rozhodla od letoška změnit systém v druhé a třetí fázi soutěže. V průběhu loňské sezony federace vyzkoušela v Austrálii dokonce rozhodovat o pořadí na startu losem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž