Dlouho v Hustopečích vedl Jan Kopecký, jenže v jedné erzetě se mu dostal do motoru olej a auto odstavil.

Dlouho v Hustopečích vedl Jan Kopecký, jenže v jedné erzetě se mu dostal do motoru olej a auto odstavil. | foto: MF DNES

Řídím závoďák, libuje si jezdec Kopecký

Pokud někdo pochyboval, Jan Kopecký v Hustopečích jasně naznačil, kudy se bude odvíjet budoucnost automobilových soutěží. Až do svého odstoupení kvůli potížím s motorem Peugeotu 207 S2000 jasně válcoval hlavní konkurenty v produkčních vozech.

"Řídím prostě závoďák," lakonicky popsal Kopecký. "Ale pokud k němu nepřistupujete s nasazením a nedokážete ho udržet ve správných otáčkách, máte problém zajet dobrý čas. Musíte ho ždímat."

Do Hustopečí jste přijel testovat před soutěží v Belgii. Splnil start vaše představy?
Určitě. V první etapě jsem udělal jednu chybu a malinko ztratil, ale jinak jsem neměl jediný problém. Všechno šlo bez jakéhokoliv rizika. V každém servisu jsme udělali drobné změny na podvozku, vždy se projevily k lepšímu. Jen mě mrzí, že jsme nevyzkoušeli nové tlumiče. Přišly z Francie až v pátek a navíc v podobě, že jsme je nemohli použít.

V době odstoupení jste vedl o 50 vteřin. Čekal jste, že budete Krestovi s Pechem tak ujíždět?
Myslel jsem, že se budeme malinko víc tahat, protože jsem neměl s autem na asfaltu nic najeto. Čekal jsem, že ho budeme ladit. Ale jak je vidět, základní nastavení peugeotu je skvělé, dá se s ním závodit hodně rychle. Ale když si s ním pohrajete, je ještě rychlejší.

Jak se vám hustopečská soutěž líbila?
Byla trošičku hektická. Tím, jak se jela na pětníku, jsme absolvovali krátké přejezdy. Sotva jsme sundali přilby, už jsme si je zase nasazovali. Ale dalo se to zvládnout.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž