Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Radek Vičík, iDNES.cz

Rallye z Petrohradu do Pekingu si už vyžádala dva životy

  • 1
Už dvakrát zasáhla do průběhu Rallye Petrohrad - Peking smrt. V pondělí nepřežil střet s kamionem čtyřnásobného vítěze Dakaru Vladimira Čagina francouzský motocyklista Philippe Tonin. O den později zahynul nejlepší čínský pilot rallye Sü Lang. Toho trefil do obličeje hák od tažného lana, když se snažil pomoci jinému závodníkovi.

Deset minut po incidentu sice dorazil na místo vrtulník, ale dvojnásobný účastník Dakaru v nemocnici podlehl zraněním hlavy. Podle ředitele Čínské federace automobilových sportů Jen Ťien-čchanga neměl v kritické chvíli na hlavě přilbu.

"Jsem z toho smutný, ale musím říct, že pro nás je to lekce. Pochopíme díky tomu, že rallye je nejnebezpečnějším sportem na světě," prohlásil.

Podle představitele týmu Kamaz, jehož citovala agentura RIA-Novosti, doplatil motocyklista Tonin na zmatky s předjížděním. Kamion řízený Čaginem podle verze Kamazu signalizoval Francouzi, že ho hodlá předjet, ale motocyklista nereagoval

Čagin tedy zabočil na pravou stranu, aby se dostal před Tonina po úzké cestě, ale v tu chvíli vjel k pravé straně i motocykl a došlo k fatálnímu střetu.

Rallye z Petrohradu do Pekingu odstartovala 12. června v Rusku a přes Kazachstán se jezdci 28. června dostanou do čínské metropole.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž