Václav Pech během Rally Bohemia.

Václav Pech během Rally Bohemia. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Boj s časem. Pechův tým dal vůz na Rallye Bohemia dohromady

  • 0
Byly to hektické dva týdny, ale nakonec se podařilo a posádka plzeňského EuroOil Invelt teamu Václav Pech – Petr Uhel se dnes může s vozem Ford Fiesta R5 postavit na start prestižní Bohemia Rallye, pátého dílu mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích.

Proč takový „kvalt“?

Minulý podnik v Hustopečích totiž pro Pecha s Uhlem skončil kvůli poškozenému pístu motoru ještě před startem. A protože pauza mezi dvěma závody byla jen necelých 14 dní, měli v dílnách plzeňského týmu pořádně napilno.

„Nejdůležitější bylo mít včas k dispozici veškeré díly do motoru. Ty se povedlo objednat, ještě než jsme odjeli z Hustopečí. V týdnu přišly z Anglie poštou. I když písty jsme dostali od M-Sportu pouze použité po jednom závodě z mistrovství světa,“ popisoval Václav Pech.

Poté nastal neúprosný boj s časem. Nakonec se vše stihlo a Pech má vůz na Bohemia rallye připravený. „Velký dík patří Jardovi Vančíkovi, který na motoru dělal týden snad i v noci, stejně jako následně naši mechanici,“ poslal 41letý jezdec dík svým spolupracovníkům. „Dokonce jsme měli i krátký test, kde se mi povedlo po jezdecké pauze alespoň trochu rozjezdit,“ pochvaloval si plzeňský pilot, který se o víkendu znovu postaví továrním škodovkám na jejich domácí trati v okolí Mladé Boleslavi.

Vedle suveréna domácího šampionátu Jana Kopeckého budou na startu s Fabií R5 i talentovaní severští mladíci Ole Christian Veiby z Norska nebo Fin Juuso Nordgren (oba ročník narození 1996). Poprvé od vážné nehody se představí se stejným vozem i rakouský matador Raimund Baumschlager.

Rallye Bohemia startuje dnes v 9.30 hodin, následuje ihned první rychlostní zkouška ulicemi Mladé Boleslavi. První etapu zakončí dva měřené testy na atraktivním závodním okruhu v Sosnové, které pojedou vždy dvě posádky paralelně. Vše přímým přenosem vysílá Česká televize.

Posádky absolvují během dvou dnů celkem 547 závodních kilometrů. Cíl rallye je v neděli před třetí odpoledne na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž