KUPŘEDU. Největší naději na pořádný výsledek z českých plochodrážníků má v 65. Zlaté přilbě zřejmě Václav Milík (vlevo).

KUPŘEDU. Největší naději na pořádný výsledek z českých plochodrážníků má v 65. Zlaté přilbě zřejmě Václav Milík (vlevo). | foto: František Vlček, MAFRA

Jasný favorit letos chybí. O Zlatou přilbu ve Svítkově se strhne řež

  • 0
Bitva kolo na kolo. Aspoň startovní listina 65. ročníku plochodrážní Zlaté přilby takový průběh slibuje; nejlepší jezdci, které se řediteli závodu Evženu Erbanovi podařilo do Svítkova přilákat, mají totiž skvostnou fazonu.

"Při poslední Grand Prix ve Stockholmu bylo mezi nejlepšími sedmi jezdci šest účastníků přilby včetně vítězného Dána (NielseKristiana) Iversena," řekl mluvčí závodu Petr Moravec.

Kdo by se měl na dráze s Iversenem nejvíc prát? Slovinec Matej Žagar, který jezdí extraligu za Pardubice, ve Švédsku obsadil druhou příčku. Pak jsou tu dvojnásobný mistr světa Američan Greg Hancock (byl čtvrtý), mladý Australan Darcy Ward (pátý), Polák Krzysztof Kasprzak (šestý) a Švéd Adreas Jonsson (sedmý), který ve slavném závodě v roce 2007 triumfoval. Jonssonovu krajanovi Antonio Lindbäckovi sice Stockholm úplně nesedl, ale o jeho ambicích svědčí druhé místo ve Zlaté před dvěma lety.

Čechů je zatím přihlášených šest: Josef Franc, Matěj Kůs, Václav Milík, Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer a Jaroslav Petrák.

Milík ve středu skončil na druhém místě za nejlepším tuzemským závodníkem uplynulých let Alešem Drymlem (ten se Zlaté přilby nezúčastní vinou startu v mistrovství Evropy v Polsku) až po dodatkové jízdě a bude největší nadějí z domácích plochodrážníků. Vedle samotné Zlaté přilby si "střihne" ještě oba předchozí závody - 39. Zlatou stuhu juniorů a MS družstev jezdců do 21 let.

"Vašek je ve výborné formě a v závodech to bude chtít prodat. Dá do toho všechno," věřil Moravec. Svítkovskému závodu by měla hrát do karet i předpověď počasí, o víkendu má být hezky.

"Vypadá to velmi dobře. Ten dnešní déšť sice nevyhovuje lidem, kteří tu staví stany a podobně, ale ohromně prospívá dráze, která po loňských úpravách patří k nejlepším na světě. Diváci se mohou těšit na vynikající sportovní zážitek," uvedl ve čtvrtek Moravec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž