Příští podnik rallye má být na počest Vojtěcha

Liberec - Liberecký OMV Rally Team se těžko vzpamatovává z víkendové smrti svého pilota Tomáše Vojtěcha, jemuž při Rallye Pelhřimov selhalo srdce. Na příštím podniku mezinárodního mistrovství republiky v automobilových soutěžích by však stájový vůz Peugeot 206 WRC neměl chybět. "Myslím, že by si Tomáš přál, aby se sezona dojela," říká manažer týmu Tomáš Pochop.

Naruší tragická událost další účinkování stáje?
To je všechno v kompetenci Štěpána Vojtěcha, ale zatím se dějí přípravy tak, jako bychom v Púchově měli jet. (Rallye Matador Tatry na přelomu dubna a května - pozn. red.). Jedna z myšlenek je taková, že by se jelo na počest Tomášovy památky.

Neuvažoval Štěpán Vojtěch, že by po smrti staršího bratra sezonu vypustil?
To by mohl říct jen on, jestli má takové úvahy. Já jako manažer týmu si myslím, že by se sezona měla dojet. I proto, že by si to Tomáš určitě přál.

Váš tým stál na dvou autech pilotovaných bratry Vojtěchovými. Bude dál působit jako jednočlenný?
Že bychom sháněli druhého pilota nepřipadá v úvahu. Ale všechno je to ještě strašně čerstvé a bolestné. Jednáme se sponzory. O budoucnosti by se mělo rozhodnout v příštích čtrnácti dnech.

Jak byste Tomáše Vojtěcha charakterizoval jako závodníka?
Byl to obrovský bojovník a srdcař. Když si promítám minulost, uvědomuji si, jak si Tomáš motosport užíval. Přesně věděl, co dělá. Neodešel jen kamarád a člověk, ale přední závodník.

S rizikem rallye všichni závodníci určitě počítají. Ale bojí se spíš těžké havárie než selhání srdce...
Přesně tak. Zasáhlo nás to strašně nečekaně a rychle. Běh posledních událostí byl přitom velice pozitivní. Týmu se dařilo, existovaly i zajímavé vyhlídky jezdit v zahraničí. O víc to všechno bolí.

Byl Tomáš Vojtěch před závodem v pořádku? Nestěžoval si, že mu není dobře?
Tomáš byl bojovník i v soukromí. Pokud měl nějaké problémy, tak je neventiloval. Spoustu věcí držel v sobě. Nemyslím, že by si před závodem stěžoval na něco jiného než obvykle. Třeba že ho bolí záda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž