Posádka startovala s běžnými pneumatikami

Púchov - K bronzu z mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích v kategorii Formule 2 pro vozy s jednou poháněnou nápravou a motorem do 2000 ccm posádka Martin Knajzl - Petr Černohorský junior přidala také stříbro z mistrovství Slovenska. Tandem startující s automobilem Škoda Octavia skupiny A s podporou mariánskolázeňské společnosti Autospektrum 2000 si druhý medailový úspěch zajistila triumfem v dvaatřicátém ročníku Rally Matador Tatry, která byla posledním podnikem slovenského šampionátu a poháru FIA East European Rally Cup a předposlední soutěží mistrovství Evropy.

Dvojice zařazená do reprezentačního výběru Czech National Team startovala na Slovensku letos podruhé a podařilo se jí zopakovat triumf z Košic koncem července. "Tentokrát ovšem byla cesta za vítězstvím náročnější. Trať byla velice pěkná, ale také hodně těžká a její obtížnost zvyšovalo mrazivé počasí. Marně bych hledal v českém mistrovství soutěž s rychlostními zkouškami podobnými úsekům v kopcích nad Púchovem. Rychlé pasáže se často střídaly s pomalými a za celou sezónu v domácím šampionátu jsme neskákali na tolika horizontech jako tady za dva dny," konstatoval jezdec.

Pro úvodní kilometry posádka překvapivě startovala s produkčními zimními pneumatiky Continental TS 790 a dosahovala s nimi podobných časů jako později se speciálním soutěžním obutím. "V ranním mrazivém počasí jsme na klouzavé trati vsadili na jistotu a tak padla volba na zimní pneumatiky. Byla to pro nás také dobrá příležitost vyzkoušet obutí na sníh. Nebylo jednoduché sehnat vhodné osmnáctipalcové pneumatiky, ale přes prodejní síť Barum Continental se nám to podařilo," vysvětloval spolujezdec.

Většina soupeřů si pneumatiky zvědavě obhlížela. "Není třeba je zahřívat, fungují od prvních metrů a jejich vlastnosti se nemění. Překvapilo mě, jak dobře drží stopu v rychlých zatáčkách, na ledu a nevadí jim ani nečistoty na silnici. Chovají se trochu odlišně pouze při záběru a brždění na asfaltu. Proto jsme s nimi dosahovali časy jen nepatrně horší oproti dalším průjezdům se speciálními pneumatikami, kdy už byly pro závodní směs lepší klimatické podmínky," hodnotil Knajzl.

V první etapě Knajzl s Černohorským nejeli zcela naplno, taktizovali a stačilo jim to  k usazení na druhém místě v klasifikaci "dvoukolek". Do druhé části soutěže ovšem vyjeli na prvním pozici, protože soupeři auto nenastartovali. "Také jsme měli potíže, ale mechanici náš vůz na startování v mrazu lépe připravili," říkal jezdec.

S ohledem na situaci v průběžném pořadí pak ještě více slevil z tempa. "Nechtěl jsem udělat chybu a šetřil auto, abych se vyhnul technickým potížím. Hlídali jsme si pořadí ve Formuli 2, souboj s výkonnějšími čtyřkolkami o lepší umístění v absolutní klasifikaci nás nelákal," uvedl Knajzl.

Přesto se dvojice Knajzl - Černohorský postupně posunula v absolutním pořadí až na osmé místo. Formuli 2 vyhrála s bezpečným náskokem více než dvě a půl minuty a vítězstvím si zajistila celkově druhé místo ve slovenském mistrovství. "Dosáhli jsme cíle. Měli jsme před startem ambice na medailové umístění, ale tajili jsme to," uvedl Petr Černohorský a dodal: "Proměnit dva starty v mistrovské stříbro je solidní výsledek."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž