Polský nováček skončil v rallye brzy

  • 1
Ajaccio - Neslavně skončil debut prvního polského jezdce v továrního týmu mistrovství světa v rallye. Ještě dříve, než pořádně šlápl na plyn, musel Tomasz Kuchar odstoupit. Nováčka ve týmu Hyundai vyřadily přehřáté brzdy hned na první rychlostní zkoušce. Úvodní test dokončil s obrovskou sedmnáctiminutovou ztrátou, v cíli vůz Hyndai Accent WRC odstavil. "Byl před námi dlouhý a nebezpečný sjezd. Bez fungujících brzd bylo nemožné dále pokračovat," vysvětlil Kuchar, proč se nepokusil dojet do servisní zóny, kde by mechanici mohli závadu opravit.
Kuchar, jehož navigátorem je Maciej Szczepaniak, se na Korsiku těšil. Chtěl se pořádně seznámit s vozem, který vyzkoušel pouze při testech. Jenže přání nevyšlo. Naplno zvládl pouze shakedown a úvodní čtyři kilometry první rychlostní zkoušky. Pak se mu zasekl plynový pedál.

"Za tak krátkou dobu nebylo možné, aby auto pořádně poznal. Ale byl jsem překvapený tím, jak dobře jsem jel," poznamenal Kuchar, jenž byl hyunaiem nadšený. "Motor je fantastický, auto se řídí skvěle. Výborné je zejména v dlouhých a pomalých zatáčkách."

Kvůli Kucharovu brzkému odstoupení se také nekonalo srovnání s Romanem Krestou, na které se těšili čeští fanoušci. V souboji na dálku dvou jezdců, které jsou téměř stejně staří, má stále navrch český pilot. Ve dvou společných závodech (na Rajdu Zimowém v roce 1999 v Polsku a vloni na Barum rallye) ho porazil. I debut v továrním týmu vyšel lépe Krestovi, jenž odstoupil v San Remu pár kilometrů před cílem poslední "erzety" kvůli poruše motoru.

Kuchar podepsal smlouvu s Hyundaiem těsně před startem letošní sezony, v plánu jsou všechny čtyři klasické asfaltové soutěže. Kromě Korsiky také Španělsko, Německo a Itálie. Bývalý mistr Polska ve Formuli 2 se v barvách továrního týmu znovu představí už příští týden v okolí španělského města Lloret de Mar, kde čtvrtým dílem pokračuje mistrovství světa.

"Do Katalánska se velice těším. Tým pracuje na profesionální úrovni a za pár dnů jsem získal velké zkušenosti," pochválil Kuchar korejskou stáj, která má svou základnu na britských ostrovech.

Polák Tomasz Kuchar s Hyundaiem Accent WRC při Rallye Korsika

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž