Estonec Ott Tänak během Arktické rallye

Estonec Ott Tänak během Arktické rallye | foto: AP

Tänak ovládl Arktickou rallye, druhý Rovanperä vede mistrovství světa

  • 0
Premiéru Arktické rallye ve světovém šampionátu ovládl estonský pilot Ott Tänak. Třiatřicetiletý exmistr světa zvítězil před domácím jezdcem Kallem Rovanperäm, který s toyotou narušil na ledu a sněhu za polárním kruhem nadvládu automobilky Hyundai a ujal se vedení v šampionátu. Martin Prokop s fordem obsadil 21. místo a skončil šestý v kategorii WRC2.

Tänak vybojoval čtrnácté vítězství v kariéře a po nedokončené Rallye Monte Carlo získal první body v sezoně. Soutěž vyhrál způsobem start - cíl, Rovanperäho po deseti rychlostních zkouškách porazil o 17,5 sekundy.

„Vždycky, když jedete novou soutěž, tak je to trochu nečekané. Tady je doma Toyota a čekali jsme, že tu budou silní a bude složité to zvládnout. Ale byl to od nás velmi dobrý víkend, až na jednu chybu včera,“ řekl Tänak. „A je to tady úžasné místo, pro zimní rallye jedno z nejlepších. Bylo to náročné a až se sem jednou vrátíme, už si to víc užijeme, když už budeme vědět, co nás čeká,“ dodal.

Dvacetiletý Rovanperä životní druhé místo uhájil s náskokem 2,3 sekundy před Thierrym Neuvillem z Belgie a navázal v domácí soutěži na vítězství z loňska, kdy ještě Arktická rallye nebyla součástí MS. Navíc získal nejvíc bonusových bodů za triumf v závěrečné power stage. Jeho maximem v MS bylo dosud třetí místo z loňské Švédské rallye.

„Samozřejmě jsme chtěli bojovat o vítězství, ale neměli jsme optimální tempo. Ale jel jsem celý víkend naplno, neustále na maximum a jsme za druhé místo rádi,“ řekl i za spolujezdce Jonneho Halttunena.

Vítěz z Monte Carla Sébastien Ogier po nepovedeném pátku přišel definitivně o naději na dobrý výsledek v sobotu po havárii. Francouzský úřadující šampion a pilot Toyoty v posledním dnu předstihl Prokopa a skončil dvacátý. Nakonec získal alespoň bod za páté místo v power stage. „Na tenhle víkend raději zapomenout,“ řekl už v sobotu Ogier, který se v MS propadl až na třetí místo za Neuvillea.

Šampionát by měl pokračovat na konci dubna Chorvatskou rallye s centrem v Záhřebu.

Arktická rallye

podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích ve Finsku

Konečné pořadí po 3. etapě: 1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 2:03,49,6, 2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -17,5, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -19,8, 4. Breen, Nagle (Ir./Hyundai i20) -52,6, 5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:01,5, 6. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris) -1:37,8, ...21. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta R5) -13:07,1.

Průběžné pořadí MS (po 2 z 12 závodů): 1. Rovanperä 39, 2. Neuville 35, 3. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 31, 4. Evans 31, 5. Tänak 27, 6. Breen 16.

Pořadí týmů: 1. Toyota 88, 2. Hyundai 77, 3. M-Sport Ford 24, 4. Hyundai 2C 22.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž