Ott Tänak - ilustrační foto.

Ott Tänak - ilustrační foto. | foto: AP

Německou rallye vyhrál Tänak, Kopecký ovládl třídu WRC2

  • 0
Potřetí za sebou ovládl estonský jezdec Ott Tänak Německou rallye. Lídr průběžného pořadí mistrovství světa hladce zvítězil před dalšími piloty Toyoty Krisem Meekem a Jarim-Mattim Latvalou. Tovární jezdec Škody Jan Kopecký skončil jedenáctý a vyhrál třídu WRC2.

Tänak v Německu dlouho bojoval o vedení s Belgičanem Thierrym Neuvillem, ten ale po technických potížích na obávané rychlostní zkoušce Panzerplatte v sobotu ztratil půldruhé minuty a klesl na páté místo. „Celý víkend jsme s Ottem dokázali držet krok. Mohli jsme i vyhrát, nebýt toho defektu, ale on si to zasloužil,“ uznal Neuville.

Jeho estonský soupeř šel do závěrečné etapy s více než půlminutovým náskokem a ve čtyřech zbývajících erzetách první pozici bezpečně uhájil. „Sobota se na autě přece jen trochu podepsala, musel jsem být opatrnější,“ přiznal Tänak.

Zvítězil o 21 sekund před Britem Meekem, třetí Fin Latvala ztratil dalších 15 vteřin. „Už několikrát jsme mohli obsadit první tři místa, jsem rád, že se to konečně povedlo,“ dodal estonský vítěz. Toyota po vydařené rallye snížila v týmovém pořadí ztrátu na vedoucí Hyundai na pouhých osm bodů.

Tänak v sezoně triumfoval už popáté a v průběžném pořadí šampionátu si upevnil vedoucí pozici. Před Neuvillem vede čtyři soutěže před koncem sezony o 33 bodů.

V Německu se nevedlo ani Sébastienu Ogierovi, šestinásobný mistr světa dojel až osmý. Zkušený Francouz dokázal v minulosti Německou rallye třikrát ovládnout, momentálně se mu ale příliš nedaří. Král předešlých sezon se z prvenství radoval naposledy v březnu v Mexiku. „Tohle nebyl víkend, jaký jsme si představovali, ale nikdo nemůže říct, že jsme se nesnažili,“ prohlásil Ogier, jenž v poslední sobotní zkoušce ztratil čtyři pozice.

Kopecký se na start postavil necelý týden po triumfu na Barum rallye a zisku sedmého českého titulu. V Německu loni ovládl pořadí kategorie WRC2 a letos to dokázal zopakovat. „Jsme rádi, že jsme v cíli, první místo je bonus. Děkujeme i českým fanouškům, díky nim to tady bylo velmi speciální,“ řekl Kopecký.

Německá rallye

- závod mistrovství světa v automobilových soutěžích

1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) 3:15:29,8, 2. Meeke, Marshall (Brit./Toyota Yaris) -20,8, 3. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -36,0, 4. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) -46,6, 5. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -58,5, 6. Lappi, Ferm (Fin./Citroën C3) -1:42,2, ...11. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5 Evo) -11:54,3.

Průběžné pořadí MS (po 10 ze 14 závodů): 1. Tänak 205, 2. Neuville 172, 3. Ogier (Fr./Citroën) 165, 4. Meeke 80, 5. Mikkelsen (Nor./Hyundai) 79, 6. Evans (Brit./Ford) 78, ...17. Kopecký 5.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 289, 2. Toyota 281, 3. Citroën 216, 4. M-Sport Ford 168.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: rallye