Estonský pilot Ott Tänak v průběhu Finské rallye.

Estonský pilot Ott Tänak v průběhu Finské rallye. | foto: AP

Tänak bude v Německé rallye útočit na třetí triumf v řadě

  • 0
Estonec Ott Tänak bude v nadcházející Německé rallye útočit na třetí vítězství v řadě a zároveň se bude snažit udržet v čele průběžného pořadí mistrovství světa. Po devíti odjetých závodech má jezdec týmu Toyota Gazoo Racing náskok 22 bodů na úřadujícího šampiona Sébastiena Ogiera z Francie, třetí je Belgičan Thierry Neuville.

„Německo je rallye, která se mi líbí. Dvakrát za sebou jsme tady vyhráli a naším cílem je přidat třetí triumf. Rozhodně to ale není lehká soutěž, loňské vítězství bylo jedním z nejtěžších v mé kariéře, protože se tady vždy sejde silná konkurence a museli jsme jet od začátku na maximum,“ uvedl Tänak, jenž před rokem porazil druhého Neuvilla o 39 sekund. „Pro piloty je velkou výzvou jízda na různých typech povrchů. Musíte se snažit jet rychle na všech a pokud možno nedělat chyby,“ podotkl jednatřicetiletý Estonec.

Německá rallye odstartuje čtvrteční diváckou rychlostní zkouškou v St. Wendelu, v dalších třech dnech na posádky čeká ještě 18 měřených úseků.

Již třikrát dokázal Německou rallye ovládnout Ogier, kterému se ale momentálně v MS moc nedaří. Král předešlých šesti sezon se z vítězství radoval naposledy v březnu v Mexiku, v dalších šesti soutěžích byl nejlépe druhý. Po pátém místu ve Finsku jeho ztráta na Tänaka narostla na 22 bodů. „V Německu se mi vždy dařilo. Cíl je jasný, chceme se v šampionátu trochu posunout,“ prohlásil Ogier.

V asfaltové soutěži, druhé v letošním kalendáři, v roce 2014 zvítězil i Neuville. Pro tovární tým Hyundai se jedná o domácí soutěž, neboť sídlí v německém Alzenau. „Zdejší rallye je náročný závod, protože každý den jedete na jiném typu povrchu. Budeme se ale snažit tahat od začátku,“ uvedl Neuville.

Necelý týden po triumfu na Barum rallye a zisku sedmého českého titulu se na startu objeví i tovární jezdec Škody Jan Kopecký, který zde loni ovládl pořadí kategorie WRC2. Na svůj triumf chce navázat. „Nejdůležitější je vyvarovat se defektů. Loňský rok jsem v kategorii vedl, když mě na známé Panzerplatte ve vojenském újezdu Baumholder potkal defekt. I tak se mi ale stíhací jízdou podařilo vyhrát. Letos se chci těmto potížím vyhnout,“ uvedl Kopecký.

Před Německou rallye

Průběžné pořadí MS (po 9 ze 14 závodů): 1. Tänak (Est./Toyota Yaris) 180, 2. Ogier (Fr./Citroën C3) 158, 3. Neuville (Belg./Hyundai i20) 155, 4. Evans (Brit./Ford) 78, 5. Mikkelsen (Nor./Hyundai i20) 71, 6. Suninen (Fin./Ford Fiesta) 66, ...17. Kopecký (ČR/Škoda Fabia) 5.

Pořadí týmů: 1. Hyundai 262, 2. Toyota 238, 3. Citroën 198, 4. M-Sport Ford 158.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž