Lukáš Pešek (vlevo)

Lukáš Pešek (vlevo) | foto: AP

Motocyklista Pešek po premiéře v MotoGP: Ostudu jsem neudělal

  • 14
Přál si nebýt poslední a říkal, že by bod měl cenu zlata. Nakonec poslední - z těch co dojeli - byl, přesto k bodům zase tak daleko nebylo. Lukáš Pešek ve svém prvním závodě MotoGP v kariéře skončil osmnáctý.

"Nechtěl jsem být poslední, proto jsem bojoval do posledního kola, ale nemělo cenu jet na hranici velkého pádu, jen abych místo 18. místa byl sedmnáctý," řekl po závodě.

Ale z vašeho hlasu je slyšet spokojenost.
Pocity mám pozitivní. Kvalifikace byla parádní (skončil v ní 15.), jen v závodě jsme udělali chybu, že jsme dali přední měkkou gumu. Od prvního kola mi to klouzalo, že jsem málem třikrát spadnul, což mě varovalo. Pak jsem musel jet volněji, protože cílem bylo dojet.

Kdyby byla pneumatika lepší, skončil byste výš?
Limitovalo mě to zhruba o půl vteřiny až o vteřinu na kolo. Nebyl jsem schopen jet tak rychle, jak jsem byl tady zvyklý. Jel jsem v křeči a brzdil dřív, aby mi to neulétlo.

Premiéra v MotoGP je ovšem určitě zážitek, že?
Stoprocentně. Myslím, že jsem ostudu neudělal. Naopak je na čem stavět a i v týmu vládne spokojenost.

Před závodem jste se bál, jestli ho v tempu vydržíte celý. Povedlo se?
Bylo to výborný, jen kolem 13. kola jsem pocítil lehčí krizi. Trvalo mi dvě kola, než jsem se z toho probral, pak jsem se ale nakopl a bylo to zase dobré.

Abraham byl zklamaný

Karel Abraham, druhý Čech v MotoGP, nedokončil v Kataru ani první kolo. A komentoval to: "Jsem fakt strašně naštvanej a mrzí mě to. Po startu šlo všechno skvěle a podařilo se mi dostat až za De Punieta. Do zatáčky jsem najel úplně normálně, jenže jak jsem přidal plyn, tak mi ujelo přední kolo. Vůbec nechápu, jak se mi to povedlo, při přidání plynu se tohle nestává. Bylo to strašně rychlé, takže se s tím nedalo nic dělat, nestihl jsem přední kolo ani přizvednout a zkusit to zachránit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž