Montoya má bojovného ducha

Brisighella - Kolumbijec Juan-Pablo Montoya získal prestižní cenu Lorenza Bandiniho, kterou tradičně udělují představitelé městečka Brisighella ležícího blízko dějiště Velké ceny San Marina, okruhu Imola. Ocenění je určeno jezdcům formule jedna s bojovným duchem. Podle pořadatelů ho jezdec Williamsu dokazoval nejen na konci loňské sezony, ale po celý svůj premiérový rok v F1. Montoya cenu převezme v pátek 12. dubna, kdy začíná třídenní tréninkový a závodní maratón závodu v Imole. Před ním tuto trofej obdrželi Giancarlo Fisichella, Jacques Villeneuve a David Coulthard.

Lorenzo Bandini byl výborným italským pilotem formule 1, který v roce 1962 podepsal kontrakt s Enzo Ferrarim. Za tuto stáj začal závodit ve sportovních prototypech a v roce 1963 zvítězil ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Následující sezonu vyhrál v Austrálii svoji první velkou cenu a roku 1965 triumfoval v legendárním závodě Targa Florio. Roku 1967 vyhrál čtyřiadvacetihodinovku v Daytoně, ale jeho kariéru předčasně ukončila tragická nehoda v Monaku.

Tam zůstal uvězněn pod převráceným monopostem, který začal hořet. Pořadatelé ho spolu s několika jezdci nakonec vyprostili, ale Bandini svým zraněním o tři dny později podlehl.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž