Mäkinen chce v Monte Carlu pátý triumf

Monte Carlo - Páté vítězství ve slavné Rallye Monte Carlo v pěti ročnících po sobě se pokusí získat finský automobilový jezdec Tommi Mäkinen. Úvodní závod mistrovství světa startuje už v pátek. "Víme víc o voze i o pneumatikách, takže letos by to mělo být snadnější než loni," tvrdí čtyřnásobný světový šampion Mäkinen, jenž v předchozí sezoně jel s vozem Subaru poprvé. "Doufám, že se mi podaří znovu vyhrát," přeje si osmatřicetiletý Fin.

Vysoko myslí i jeho týmový kolega Petter Solberg z Norska. "Chtěl bych, aby tahle sezona byla moje," řekl rozhodně. "Tvrdě jsme pracovali, abych navázal na výkony z konce minulé sezony," dodal vítěz listopadové Britské rallye.

Všichni čekají, zda bude v Monte Carlu pokračovat nadvláda týmu Peugeot. Nejbohatší stáj jako jediná i dál počítá s nasazováním tří aut, v nichž se budou střídat čtyři jezdci. Do prvního závodu jsou přihlášeni úřadující mistr Marcus Grönholm z Finska, Brit Richard Burns a francouzský asfaltový specialista Gilles Panizzi.

Hlavně Grönholm ale atypické podmínky v Monte Carlu, kde musí být jezdci připraveni na časté změny počasí a rychle se měnící povrch, nemusí. "Nesnáším to," ulevil si finský jezdec. "Podmínky jsou po celou dobu nepředvídatelné a nikdy nevíte, co se stane. Monte Carlo je loterie a k úspěchu potřebujete štěstí. Nejde tu o jezdecké umění," tvrdí Grönholm.

Premiéru s novými vozy si na silnicích v okolí Monte Carla odbude několik jezdců. Vedle Francouze Didiera Auriola, kterého získala Škoda, čeká první kompletní sezona v mistrovství světa tým Citroën. "Je to jedna ze soutěží, ve kterých máme reálnou šanci vyhrát," podotkl jeho jezdec Colin McRae.

Na startu se objeví i trojice Čechů. Vedle Romana Kresty, jenž usedne poprvé do peugetou 206 WRC, pojedou Viktor Wagner a Pavel Valoušek, kteří budou startovat ve třídě Super 1600.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž