Loeb se chce v Řecku vrátit do čela rallyeového MS

  15:35
Úřadující světový šampion Sébastien Loeb bude v nadcházející řecké Akropolis rallye útočit na páté vítězství v letošní sezoně, které by mu mohlo zajistit návrat do čela průběžného pořadí seriálu.
Sebastien Loeb

Sebastien Loeb | foto: Reuters

Čtyřnásobný mistr světa po šesti odjetých podnicích ztrácí kvůli svým dvěma výpadkům na vedoucího Mikku Hirvonena tři body, a tak mu ani první místo nemusí zajistit vedení v celkové klasifikaci.

Bez ohledu na to by však jednička Citroënu chtěla na náročných šotolinových tratích uspět a připsat si již 41. triumf v MS v kariéře. V Řecku se mu to ale ze sedmi startů podařilo zatím jen jednou, třikrát byl druhý. "Není to má oblíbená soutěž. Na zdejších rozbitých cestách auta trpí a to já nemám zrovna rád," podotkl Loeb v oficiální tiskové zprávě týmu.

Na vítězství myslí i Hirvonen a zejména tým Ford, jehož jezdci ovládli řeckou rallye šestkrát v uplynulých osmi letech. V uplynulých dvou letech se to ale podařilo Marcusi Grönholmovi, který už ukončil kariéru.

"Akropolis je obvykle soutěží s největšími vedry z celého šampionátu. Máme už ale za sebou Jordánsko, kde se teploty šplhaly až ke čtyřicítce, a nemyslím si, že tady bude taková výheň," uvedl Hirvonen, který očekává tradiční hodně drsné podmínky.

"Na tratích leží spousta kamenů, zvláště během druhých průjezdů. Také kvůli kamenitému podloží si soutěž vydobyla svou reputaci 'rozbíječky' aut. Strach z toho ale nemám, Focus RS už svoji pevnost a odolnost prokázal mnohokrát," dodal finský pilot.

Velká pozornost bude v Řecku upnuta i k týmu Subaru, který poprvé nasadí nový model Imprezy. Nor Petter Solberg, který tuto soutěž v roce 2004 vyhrál, věří, že se tým opět vrátí do boje o stupně vítězů, což se mu v poslední době nedařilo.

"V novém autě jsem odjezdil několik dnů a mám z něj dobrý pocit. Opravdu doufám, že budeme schopni bojovat o špici. Soutěž je hodně obtížná s drsnými vložkami pro nás i auto. Minulý rok jsme zde ale skončili třetí a nyní s novým autem budu útočit na špičkový výsledek," citoval Solberga internetový server autosport.cz.

Své zastoupení v osobě Martina Prokopa bude mít na startu i Česká republika. Pravidelný účastník MS bude tentokrát bojovat o body do pořadí kategorie P-WRC, ve které mu zatím patří páté místo. Prokop se bude snažit navázat na loňský rok, kdy se dlouho pohyboval na druhém místě, než nakonec skončil šestý.

"Podmínky by v Řecku měly panovat obdobné jako vloni. Přílišných změn nedoznala ani trať, což by nám mělo nahrávat, a můžeme tak jet podle stejného rozpisu, takže máme z čeho těžit," uvedl Prokop, jenž by si v Řecku rád spravil chuť po předchozích nevydařených soutěžích.

"Určitě nebudeme ze začátku nějak taktizovat, pojedeme naplno a uvidíme. Potřebujeme si trochu zlepšit náladu, tohle by mohla být ideální příležitost," dodal Prokop.

Základnou Akropolis rallye bude vojenské letiště Tatoi asi 20 kilometrů severně od Atén. Zde se uskuteční páteční večerní divácká rychlostní zkouška a v neděli se tu pojede i poslední erzeta. I tentokrát se slavnostní start odehraje vysoko nad městem, přímo pod známou Akropolí.

Trať soutěže se příliš neliší od loňského roku. Úvodní etapa povede na sever a na západ od Atén a přinese jediný zcela nový úsek. Druhý den bude nejdelší a posádky se vydají na západ od města až ke Corinth Canal.

Závěrečná etapa zavítá opět na severozápad a zavede konvoj soutěžních vozů na cílovou rampu v Tatoi. Připraveno je 20 rychlostních zkoušek o celkové délce 339,94 kilometru.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 15 soutěží):
1. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 43 bodů, 2. Loeb (Fr./Citroën C4) 40, 3. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 31, 4. Latvala (Fin./Ford Focus) 24, 5. Sordo (Šp./Citroën C4) 21, 6. Galli (It./Ford Focus) 17. Pořadí týmů: 1. BP-Ford 71, 2. Citroën 64, 3. Subaru 42, 4. Stobart Ford 34, 5. Munchis Ford 16, 6. Suzuki 7.

Kategorie P-WRC: 1. Ketomaa (Subaru Impreza) 14, 2. Hänninen (oba Fin.) a Aigner (Rak.) oba 10, ...5. Prokop (ČR/všichni Mitsubishi Lancer) 7.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  7:15

Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...