ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Makušev

Liberec v úterý hostí druhý závod extraligy družstev na ploché dráze

  • 1
V Liberci ve středu utkají elitní plochodrážní jezdci nejen z tuzemska, ale i z dalších zemí. Jede se tu druhý závod extraligy družstev neboli Mezinárodní mistrovství České republiky na ploché dráze. Do boje jde i domácí tým, který se vloni vrátil do nejvyšší soutěže po dlouhých 44 letech. V nové sezoně se spojil s klubem polského Gniezna a startuje pod oficiální hlavičkou Aforti Start Gniezno Liberec.

„Ambice máme vysoké, doma se neprohrává. I v prvním závodě v Pardubicích jsme byli jen bod od druhého místa, škoda chyb, které jsme udělali,“ řekl Věroslav Kollert z pořadatelského libereckého oddílu. „Letošní extraliga bude velmi zajímavá a vyrovnaná. Myslím si, že i u nás v Liberci budou k vidění hodně napínavé souboje. Naše dráha je hodně kontaktní a bude připravená tak, aby to bylo rychlé.“

Kromě domácích plochodrážníků se na oválu v Pavlovicích představí týmy Markéty Praha, AMK Pardubice a AK Slaný. Úvodní kolo v Pardubicích ovládl pořádající celek před Slaným a libereckým Gnieznem.

Na start se dnes v Liberci postaví elitní závodníci. Nebudou mezi nimi chybět ani vítězové pardubické Zlaté přilby Grzegorz Walasek a Václav Milík, nejlepší český jezdec současnosti Jan Kvěch či známý slovinský závodník Matej Žagar.

Liberecký tým je složený výhradně z jezdců partnerského polského Gniezna. „V Čechách nebylo možné poskládat čtvrtý plnohodnotný tým pro extraligu, a to s ohledem na finance i na kvalitu. Takhle jsme schopní předvést dobrou úroveň závodění a těm nejlepším snad trochu zatopíme,“ vysvětluje Kollert. Polští jezdci jsou sice na úrovni druhé nejvyšší soutěže ve své zemi, na české scéně jsou však naprosto konkurenceschopní.

Spojení Liberce s Gnieznem není úplně náhodné. V tomto polském klubu působil bývalý slavný český plochodrážník Antonín Kasper, který také stavěl libereckou dráhu.

Extraliga družstev na ploché dráze startuje na stadionu v Liberci-Pavlovicích dnes v 16.30. V průběhu akce domácí tým představí i elektrické plochodrážní stroje, v jejichž stavbě patří ke světové špičce.

Liberecký klub chystá i další akce: 21. srpna se tu pojede závod polské amatérské ligy a vyvrcholením sezony bude v září podnik mistrovství republiky na ploché dráze ve třídě 250 a 125 spojený se závody v americké ploché dráze, tzv. flattracku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž