Lewis Hamilton v čele Velké ceny Bahrajnu před Maxem Verstappenem

Lewis Hamilton v čele Velké ceny Bahrajnu před Maxem Verstappenem | foto: AP

F1 začne v Bahrajnu, závod v Austrálii bude přeložen, tvrdí Stroll senior

  • 0
Sezona mistrovství světa formule 1 neodstartuje v Austrálii, ale v Bahrajnu. Pro agenturu Reuters to prohlásil Lawrence Stroll, majitel stáje Aston Martin, donedávna Racing Pointu. Závod v Melbourne bude podle něj přeložen na podzim a březnový začátek nového ročníku se místo toho uskuteční v Sáchiru.

O osudu Velké ceny Austrálie, která měla 21. března zahájit sezonu s rekordními 23 závody, se spekuluje už delší dobu, protože konání komplikuje povinná dvoutýdenní karanténa pro zahraniční návštěvníky. Už dříve o odložení informovala motoristická média, vedení šampionátu ani organizátoři se však zatím nevyjádřili.

Podle Strolla je už nicméně rozhodnuto a v pondělí změnu odsouhlasili zástupci stájí. 

„Ještě to nebylo oficiálně oznámeno, ale bude. Závod v Melbourne nebude zrušen, ale odložen a bude se tam závodit někdy na podzim. Sezona tak odstartuje v Bahrajnu,“ prohlásil kanadský miliardář.

Loňský ročník Velké ceny Austrálie byl kvůli koronaviru v týmu McLarenu zrušen jen několik hodin před úvodním tréninkem. Sezona poté kvůli pandemii odstartovala až v červenci a místo plánovaných 22 závodů se jich odjelo jen 17, navíc provizorně se závodilo i na okruzích, kde se formule už neobjevuje.

Podle informací agentury Reuters se také představitelé stájí dohodli s novým výkonným ředitelem formule 1 Stefanem Domenicalim na přesunutí předsezonních testů. Ty se tradičně konají na okruhu v Barceloně, ale nyní se uskuteční v zatím neupřesněném termínu v Bahrajnu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž