Octavia Cup

Octavia Cup - Okruhový seriál Česká pojišťovna Octavia Cup 2005 absolvují jezdci s novými modely mladoboleslavských vozů. | foto: Petr Frýba

Lacko střídá octavii s mercedesem

Most - Zastaví už někdo vítězné tažení Jiřího Janáka seriálem Česká pojišťovna Škoda Octavia Cup 2005? Janák totiž vyhrál pět ze šesti jízd seriálu a je krůček od celkového prvenství. Ovšem o víkendu mu v Mostě přibude pořádný konkurent. Za volant octavie usedne opět Adam Lacko, který před dvěma týdny sbíral body v MS cestovních vozů ve Spa. Jenže to řídil BMW 320. Teď talentovaného mladíka čeká nejen octavie, ale i mercedes.

Piloti pohárových octavií skončili dovolenou, kterou měli od červnového závodu v Brně. V neděli se utkají na mosteckém Autodromu Duhové energie v sedmém a osmém pokračování značkového seriálu, který patří k ozdobám českých okruhů. Jenže v týmech nepanovala jen doba odpočinku. Řada z nich pilně testovala, většinou právě v Mostě.

"Nešlo jen o osvěžení paměti závodníků, ale týmy zkoušely změny v nastavení tlumičů pérování. Ty považuje řada jezdců za klíč k dobrému výsledku," uvedl mluvčí pohárového seriálu octavií Dušan Matouš. "Nejvíce se to zatím daří ve stáji Motorsport Kopecký, za níž startuje právě vedoucí muž seriálu Jiří Janák."

V nedělních kláních se do octavie posadí i Adam Lacko, český okruhový universál - Lacko totiž letos startuje jak v octavia cupu, tak v MS cestovních vozů s BMW či s Alfou Romeo, v českém mistrovství už jel s Mercedesem DTM Charouzovy stáje a na začátku příštího měsíce jej fanoušci s největší pravděpodobností uvidí opět v Mostě, ale za volantem trucku Buggyra při Evropském poháru tahačů.

"Právě tenhle víkend se mi to schází skutečně  naplno. Pokud jedu jeden víkend s nějakým typem techniky a za týden zase s něčím jiným, není to problém. Člověk se stihne adaptovat docela slušně. Tentokrát mě ale čeká přesedání z mercedesu do octavie a zpět, a tak to bude vyžadovat skutečně hodně velkou koncentraci. Ale snad to zvládnu," prohlásil Adam Lacko.
 
Startovní listina víkendového dílu Česká pojišťovna Škoda Octavia Cupu čítá přes dvacet jmen. Jsou v ní tři nováčci. Jedním je Hynek Charous, který už si nové pohárové nářadí v Mostě několikrát zkoušel.

Při testování na začátku srpna se na zdejší trati objevil Jiří Navrátil. Pilot, který je znám skvělými výsledky v evropském šampionátu motokár, už v poháru octavií v předchozích letech několikrát startoval.

"Dostal jsem nabídku od ACA Autocentrály a budu startovat v tomhle podniku. Dokonce to vypadá i na celou  příští sezónu," vysvětlil Jiří Navrátil. "Jede se s novou technikou a já se s ní teprve seznamuji. Nesnažím se ani o nějaké extrémní výkony, nerad bych nové auto hned rozbil."

Program víkendu RWE Transgas Sports Car Challenge 2005 začíná pro účastníky poháru v sobotu v 8 hodin, kdy je na pořadu volný trénink. Ve 12,45 začne kvalifikace a deset nejrychlejších jezdců ve 14,40 nastoupí do kvalifikace systémem Superpole. Nedělní dopolední závod octavií startuje v 9,50 hodin a odpolední druhý závod na 17 kol bude zahájen ve 13.40 hodin.

Průběžné pořadí seriálu po 6 závodech: 1. Janák 144 body, 2. Dostál 80, 3. Brejla 66, 4. Matějovský 53, 5. Jupa 51.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž