NEJRYCHLEJŠÍ. Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci Velké ceny Austrálie formule 1.

NEJRYCHLEJŠÍ. Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci Velké ceny Austrálie formule 1. | foto: AP

Deštivou australskou kvalifikaci ovládl Hamilton, šampion Vettel propadl

  • 39
V kvalifikaci Velké ceny Austrálie F1 potvrdil tým Mercedes dominanci z předsezonních testů a Lewis Hamilton slavil pole position. Na druhém místě skončil nováček v Red Bullu Daniel Ricciardo a jen tak podtrhl propadák Sebastiana Vettela. Mistr světa se stejným vozem začne až třináctý.

V testech byli jezdci německého Mercedesu zcela suverénní a čekalo se, že v Austrálii nebudou mít soupeře. Největším favoritem přitom byl Nico Rosberg. Hned v úvodu kvalifikace však začalo pršet a na mokru se výkonnostní rozdíly smazávají.

Nico Rosberg stačil v závěru kvalifikace "jen" na třetí čas, zatímco drama posledních kole pro sebe rozhodl s poměrně značným náskokem jeho týmový kolega Lewis Hamilton.

Ještě před tím, než Hamilton prolétl po uplynutí časového limitu cílem, byl v čele Daniel Ricciardo, který překvapil rychlostí svou i svého monopostu. S převahou zkušeného mazáka za sebou nechal mistra světa Sebastiana Vettela, který zůstal ve druhé části kvalifikace a závod pro něj začne až z 12. místa. Oproti kvalifikačnímu výsledku si tedy o jedno místo na roštu polepší, protože desátý Valteri Bottas z týmu Williams přijde o pět míst za výměnu převodovky.

Kimi Räikkönen potvrdil, že si stále ještě zcela neporozuměl s vozem Ferrari nové specifikace. Na Fernanda Alonsa ztrácel rychlostně a druhou část kvalifikace ukončil ve třetí zatáčce nárazem do bariéry. Zničil předek vozu a do závodu bude startovat z 11. místa.

Nicméně Fin může být velmi rád, že zmizel po loňské sezoně z francouzského Lotusu. Ten má obrovské problémy se spolehlivostí a kvalifikaci navíc vůbec nezvládl takticky. Romain Grosjean a Pastor Maldonado si nestihli připsat letmý čas, než začalo pršet, a skončili na posledních dvou místech z celého startovního pole.

Velká cena Austrálie formule 1 startuje v 7.00 SEČ.

První část kvalifikace (20 minut, 6 nejpomalejších končí)

Jako první se do čela pořadí vyhoupl v nové sezoně nováček Kevin Magnussen z Dánska s vozem McLarenu, ale vzápětí ho předstihl Daniel Ricciardo, jehož letošním úkolem je u mistrovského Red Bullu krýt záda šampionovi Vettelovi a učit se. Stejně jako v trénincích viděli hned diváci celou řadu výjezdů mimo trať, piloti v nových vozech chybovali a učili se je ovládat.

Sedm minut před koncem jízd se na dráhu spustily kapky deště a to znamenalo problémy nejen pro diváky, kteří začali přes hlavu rychle přetahovat pláštěnky, ale také pro jezdce Lotusu. Francouzský tým měl v testech problémy se spolehlivostí a navíc nezvládl úvodní kvalifikaci roku - Pastor Maldonado a Romain Grosjean totiž nestačili na suché dráze dosáhnout na letmé kolo a skončili na posledních dvou místech. Kdyby nebyl v pořadí devatenáctý Gutierrez potrestán ztrátou pěti míst za výměnu převodovky, startovali by společně z poslední řady.

Déšť houstl, jezdci se vrátili zpět do garáží a pořadí v první části kvalifikace se již nezměnilo. Vyhrál Ricciardo s Red Bullem před Magnussenem s McLarenem. Opravdu nečekané.

Kromě závodníků Lotusu se loučili hned na úvod Max Chilton a Jules Bianchi z Marussie, Marcus Ericsson z Caterhamu a Esteban Gutiérrez ze Sauberu. Ten to ještě zkusil na mokré trati s přechodnými pneumatikami, ale neměl šanci dosáhnout postupového času.

Druhá část kvalifikace (15 minut, 6 nejpomalejších končí)

Déšť sice zmírnil, ale dráha zůstávala mokrá a všichni jezdci se vydali na trať na gumách do přechodných podmínek. Pouze ruský nováček Daniil Kvjat s vozem Toro Rosso to zkusil na pneumatikách do extrémních podmínek.

Také na mokré dráze se rychle dostal do čela Nico Rosberg a začal potvrzovat dominanci z tréninků. Ale Massa s letos zatím nečekaně rychlým Williamsem nebyl daleko, zatímco jeho týmový kolega Bottas najel na mokrý obrubník a po smyku byl rád, že neuvízl ve štěrkové únikové zóně.

Před Rosberga šel brzo Hamilton, ale na mokru, které smazává výkonnostní rozdíly, se přes něj přehnali Ricciardo z Toro Rosso a Button s McLarenem. Ovšem trať stále zrychlovala, jak kapky deště mizely a čekalo se na dramatický závěr úvodního kvalifikačního dějství. Vždyť mezi nepostupujícími byl také mistr světa Sebastian Vettel.

Boj s časem skončil pro některé jezdce předčasně, protože ve třetí zatáčce boural se svým Ferrari Kimi Räikkönen. Fin se stále ještě nemůže srovnat s letošní specifikací formule 1 a tohle byl pouze jen důsledek.

KVALIFIKAČNÍ PERIPETIE. Nico Rosberg si v Mercedesu jede v australském Albert Parku pro třetí čas, zatímco Fernando Alonso bojuje se svým Ferrari v únikové zóně.

Räikkönenovi předchozí čas stačil pouze na 12. místo, ale ještě horší byl Sebastian Vettel, který se musel spokojit s třináctým místem. Přitom jeho týmový kolega Ricciardo dokázal vybojovat druhý čas!

První místo udržel Rosberg z Mercedesu, třetí byl Alonso a čtvrtý Hamilton. Kromě Räikkönena a Vettela se loučili Sutil ze Sauberu, Kobajaši z Caterhamu, Pérez s druhým vozem z Force India a Button z McLarenu, který nestačil na týmového kolegu Bottase. Nečekaně jako desátý postupoval Daniil Kvjat s monopostem Toro Rosso.

Třetí část kvalifikace (10 minut)

Stále pršelo, takže i v závěrečné části kvalifikace nemohli jezdci na dráhu na hladkých pneumatikách. A pouze Alonso nazul směs do přechodných podmínek, všichni ostatní měli sadu s nejhlubším vzorkem.

Jak to vypadalo před závěrečnými letmými koly? Vedl Rosberg z Mercedesu před překvapením kvalifikace Ricciardem z Toro Rosso, Alonsem s Ferrari a svým týmovým kolegou Hamiltonem. Páté místo si hlídal Dán Kevin Magnussen, který v úvodní kvalifikaci sezony na pohled hladce porazil zkušenějšího týmového kolegu Buttona.

Finále bylo napínavé. Do čela se na chvíli procpal Ricciardo, než se zpátky do vedení dostal Rosberg, Alonso s Hamiltonem se museli spokojit s pozicí za nováčkem mezi jezdci špičkových týmů Ricciardem, zatímco Dán Magnussen držel McLaren na dosah nejlepších čtvrtým místem.

Jenže! Ricciardo velmi těsně stihl projet do dalšího kola a vrátil se na první příčku, o půl desetiny před Rosberga. Na dráze byl však ještě Hamilton a s nakonec jistým náskokem získal pole position. Ricciardo na domácí dráze všechny překvapil ziskem první řady pro Red Bull.

Rus Kvjat v závěru boural a musel se spokojit s osmým místem.

Výsledky kvalifikace Velké ceny Austrálie F1:
 1.Lewis HamiltonMercedes1:44.231 min.
 2.Daniel RicciardoRed Bull-Renault+0.317s
 3.Nico RosbergMercedes+0.364s
 4.Kevin MagnussenMcLaren-Mercedes+1.514s
 5.Fernando AlonsoFerrari+1.588s
 6.Jean-Eric VergneToro Rosso-Renault+1.633s
 7.Nico HülkenbergForce India-Mercedes+1.799s
 8.Daniil KvjatToro Rosso-Renault+3.129s
 9.Felipe MassaWilliams-Mercedes+3.848s
Nepostoupili do 3. části
10.Jenson ButtonMcLaren-Mercedes1:44.437 min.
11.Kimi RäikkönenFerrari+2.230s
12.Sebastian VettelRed Bull-Renault+2.404s
13.Adrian SutilSauber-Ferrari+3.391s
14.Kamui KoajašiCaterham-Renault+3.603s
15.Valtteri BottasWilliams-Mercedes+3.916s *
16.Sergio PérezForce India-Mercedes+5.029s
Nepostoupili do 2. části
17.Max ChiltonMarussia-Ferrari1:34.293 min.
18.Jules BianchiMarussia-Ferrari+4.619s
19.Marcus EricssonCaterham-Renault+4.982s
20.Romain GrosjeanLotus-Renault+6.818s
21.Pastor MaldonadoLotus-Renaultbez času
22.Esteban GutierrezSauber-Ferrari+4.942s *

* Ztráta 5 míst na startu za výměnu převodovky


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž