Roman Kresta, Ford

Roman Kresta, Ford - Roman Kresta s Fordem na trati druhé etapy Mexické rallye. | foto: Ford Motorsport

Kresta Mexickou rallye nedokončí

  • 1
León - Český pilot Roman Kresta si body z Mexické rallye nepřipíše. V sobotní druhé etapě musel odstoupit kvůli problémům se zavěšením předních kol a i když podle pravidel mohl nastoupit s penalizací do závěrečného dne, ve startovním poli se už neobjeví. Svůj vůz totiž nedopravil do cíle.

Po osmých místech v Monte Carlu a ve Švédsku tak Kresta poprvé nebude bodovat.

Třetí díl světového šampionátu dál vede Nor Petter Solberg se subaru, který míří za druhým triumfem po sobě. Vítěz Švédské rallye zvýšil ve druhé polovině sobotní etapy svůj náskok na druhého Fina Marcuse Grönholma na téměř půl minuty. Třetí je stále obhájce prvenství Estonec Markko Märtin s dalším peugeotem, který zaostává už o minutu a 23 sekund.

Na čtvrtou pozici už se posunul Krestův týmový kolega Toni Gardemeister z Finska, jenž byl po pátku až desátý. Lídra šampionátu sice trápí chřipka, přesto bojuje. Od stupňů vítězů však bývalého jezdce Škody dělí téměř tři minuty. Gardemeisterovi pomohlo odstoupení Belgičana Francoise Duvala ze čtvrtého místa před startem desáté erzety kvůli poruše motoru, který poškodil nárazem do skály.

Deváté místo patří Němci Arminu Schwarzovi s fabií, na bodovanou osmou příčku ztrácí minutu. Fin Jani Paasonen z Finska s druhou škodou je po pátečním odstoupení a následném návratu vinou penalizace patnáctý.

Kresta při premiérovém startu s novým navigátorem Janem Možným opět útočil na body. Po osmi rychlostních zkouškách byl osmý, ale pak ho zastavily technické potíže. V erzetě ztratil 40 sekund a po projetí cílem se snažili s Možným poškozené zavěšení pravého předního kola opravit. Při přejezdu k další měřené zkoušce ale museli svůj boj vzdát.

"Byl jsem ve správné stopě, ale brzdil jsem na kamenech a na ramenu se zlomil šroub," řekl Kresta. "Po skončení erzety jsme to opravili, ale byl uvolněný tlumič ve vrchním úchytu. Pokud bych pokračoval, napáchal bych ještě více škody. Nejel jsem až tak ostře, protože na těchto cestách snadno uděláte chybu," uvedl.

Až do osudného momentu byl se svým debutem v Mexiku spokojen. "Jel jsem konstantní rychlostí a získal cenné zkušenosti s tímto vozem na šotolině," prohlásil Kresta.

Vedoucí Solberg si pochvaloval nový model Subaru. "Auto je čím dál lepší. Snažil jsem se neriskovat a hlídat si odstupy. Budu v tom pokračovat, na konečný výsledek ještě nemyslím," uvedl norský pilot, jenž vyhrál šest měřených úseků.

Dnes jsou na programu dvě rychlostní zkoušky, vítěz rallye bude znám kolem 19:30.

Výsledky po druhé etapě:  1. P. Solberg (Nor./Subaru) 3:01:30,5 hod., 2. Grönholm (Fin./Peugeot) -29,6, 3. Märtin (Est./Peugeot) -1:23,9, 4. Gardemeister (Fin./Ford) -4:11,5, 5. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -4:12,9, 6. Loeb (Fr./Citroën) -4:48,9, 7. Warmbold (Něm./Ford) -5:20,3, 8. Panizzi (Fr./Mitsubishi) -5:44,9, 9. Schwarz (Něm./Škoda) -6:44,5, 10. Wilks (Brit./Suzuki) -15:25,9, ...15. Paasonen (Fin./Škoda) -28:01,0, 18. Valoušek (ČR/Suzuki) - 52:21,8.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž