ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Motorsport v krizi přijde o desítky milionů korun, obává se Šťovíček

  • 2
Pandemie koronaviru výrazně poznamená i ekonomickou situaci českého motorsportu. Podle prezidenta Autoklubu České republiky Jana Šťovíčka rušení a překládání závodů může znamenat ztrátu ve výši desítek milionů korun. Šťovíček to řekl v rozhovoru s Českou televizí.

„Pořadatelé nám již hlásí škody a pohybují se zatím v řádech stovek tisíc až milionů korun. Já se ale obávám, že vystoupí až do řádů desítek milionů korun. Každý týden, měsíc v začínající sezoně, je citelný,“ uvedl Šťovíček s tím, že ekonomické problémy bude mít i Autoklub ČR.

Autoklub již minulý týden poukázal na fakt, že od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zatím nedostal žádné dotace pro rok 2020. A situace se dosud nezměnila.

„Je těžká a nemilá, stejně jako ve všech menších sportovních svazech. Tím, že došlo k uzavření sportovišť a rušení akcí, jsme přišli ze dne na den o veškeré příjmy. Sport je v první linii se všemi, kterým byl uzavřen byznys,“ řekl Šťovíček a poukázal na fakt, že v příštím týdnu má Autoklub ČR uhradit mzdu svým zaměstnancům, ale potřebné finance na účtu nemá.

Organizace, která zastupuje automobilový i motocyklový sport, na svém webu potvrdila již zrušení nebo přesunutí čtyř desítek akcí. Vedle závodů českých šampionátu se mění i mezinárodní kalendáře. Například v květnu se neuskuteční v Kramolíně mistrovství světa v sajdkárkrosu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž