Když auta burácela pod okny domků

Brno - Babička se vykloní z okna domku v brněnských Bosonohách a zase jej raději rychle zavře. Metr dva od parapetu se totiž právě prohnala skupina řvoucích aut. I to byly automobilové závody na staré brněnské trati, které se táhla vískami a šplhala okolo velkého lomu do strmého kopce ke Kohoutovicím, aby pak prudkým padákem spadla k ostré cílové zatáčce poblíž sídliště Bohunice. Bezmála jedenáct kilometrů dlouhá trať, na které s závodilo jen dvakrát do roka, byla evropským fenoménem. Závodníci ji buď milovali nebo se jí báli.

Vždy v červnu se k trati sjelo kolem sta tisíc diváků, aby sledovali závod cestovních automobilů, jenž ve většině případů trval tři a půl hodiny. O víkendu na moderním autodromu se "Evropa cesťáků" pojede v Brně již po osmnácté. Na staré trati se jelo naposledy v roce 1986.

Do Brna přijede několik jezdců, kteří na staré trati ještě závodili. V ME cestovních vozů to bude Španěl Luis Villamil s Alfou Romeo 156 GTA stáje Bigazzi, který v 80. na jihu Moravy jel také s alfou.

V závodě FIA Grand Turismo to bude hned pět závodníků. Švýcar Enzo Calderari, Francouz Paul Belmondo, Belgičan Marc Duez, Rakušan Dieter Quester a Slovák Rudolf Machánek.

Plno vzpomínek má Břetislav Enge, Tomášův otec, který zanechal závodění v polovině 90. let. Nejhorší na rok 1982, kdy málem uhořel v BMW 528i v zatáčce Myslivna. A jak vzpomíná na Enza Calderariho, který o víkendu bude střídačem jeho syna.

"Posádky Calderari-Vanoli a Grano-Kelleners, to byla naše největší konkurence roku 1982. Vzhlíželi jsem k nim jako amatéři s úctou," zavzpomínal Břetislav Enge, ale nedodal, že se Zdeňkem Vojtěchem byli častokrát rychlejší než mnohem zkušenější soupeři...

Píše se rok 1986 a na staré brněnské trati se jede naposledy závod ME cestovních vozů. Obrázek nabízí pohled do Bosonoh, místa, které jezdci milovali, ale také se jej báli. BMW 635 CSI jedoucí vpředu patřilo dvojici Hans Heyer - Enzo Calderari. Švýcar Calderari o víkendu pojede v Brně s ferrari jako kolega Tomáše Engeho.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž