Jezdec stáje Kawasaki Intermoto. Ilustrační snímek.

Jezdec stáje Kawasaki Intermoto. Ilustrační snímek. | foto:  Kawasaki Intermoto Step

Hradecká motocyklová stáj jde do šampionátu se třemi jezdci

  • 2
Pak že se po tolika letech v seriálu dá jen těžko přijít s něčím novým! Hradecká motocyklová stáj Kawasaki Intermoto Ponyexpres o víkendu v Austrálii vstoupí do jubilejní desáté sezony v mistrovství světa silničních motocyklů třídy supersport a připravila pro ni dvě výrazné novinky.

Především pro něj zapsala do startovní listiny hned od začátku tři jezdce. Stejnou variantu si sice vyzkoušela v několika závodech v minulém roce, ale připravit tři motocykly se pokusila poprvé.

„Dali jsme šanci třem mladým jezdcům a čekáme, že získáme další výborné výsledky,“ uvedl manažer hradecké stáje Josef Kubíček. Hned první jméno je druhou výraznou novinkou, v osobě Patricka Jacobsena totiž bude barvy Intermota poprvé v historii hájit Američan. „Minulou sezonu jezdil britský šampionát superbiků a skončil tam devátý, má na to jezdit mezi nejlepšími,“ představuje ho manažer.

Intermoto v roce 2014

Jezdci: Daniel Marino (Francie), Patrick Jacobsen (USA), Tony Covena (Nizozemsko)

MS supersportů: jezdí se jako součást MS superbiků, letos má v kalendáři 13 závodů, první o víkendu v Austrálii

A Jacobsen jeho slova několik dnů před prvním závodem potvrzuje. Na trati Phillip Island zajel v úvodních dvou testovacích dnech druhý nejrychlejší čas ze všech.

Druhým nováčkem v zelených barvách hradecké stáje je Nizozemec Tony Covena. Ten přichází z evropského šampionátu Superstock 600, ve kterém se v uplynulé sezoně umístil na konečném šestém místě.

Sestavu pak doplňuje francouzský jezdec Florian Marino, jediný z trojice pro tuto sezonu, který za hradeckou stáj závodil už loni. Nejprve jezdil jako náhradník za Davida Saloma a po jeho návratu už v týmu zůstal. O angažmá pro letošní rok si řekl i tím, že v Monze dojel druhý a do hodnocení týmu si zapsal nejlepší výsledek sezony.

Hradecká stáj má za sebou složitý loňský rok. Do jeho začátku nastoupila s Davidem Salomem a Lucou Scassou, avšak hned po prvním kole v Austrálii Saloma kvůli zranění nahradil Florian Marino. Ten se stal výbornou posilou týmu, ale ani on nemohl dokončit celou sezonu kvůli zranění na svém domácím závodě v MagnyCours.

Tým po návratu na dva závody opět opustil, právě když byl náhradníkem v kategorii superbiků. Za zraněného Floriana našel tým pro poslední dvě kola náhradu v bývalém týmovém jezdci Matthieu Lagrivovi. Nakonec ani Luca Scassa neabsolvoval celou sezonu kvůli startu v prestižním seriálu MotoGP.

I při těchto komplikacích hradecká stáj obsadila v bodování týmů čtvrté místo, v hodnocení jednotlivců nejlépe dopadl Scassa, který se přes poslední vynechaný závod umístil na osmém místě, Marino byl třináctý a Salom osmnáctý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž