Jänner rallye vyhrál Pech. Už potřetí

Freistadt - Úřadující český šampion Václav Pech vyhrál potřetí v kariéře Jänner rallye, zahajovací závod mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Na rakouských tratích prvního dílu seriálu obsadil druhé místo Pavel Valoušek, třetí dojel se zdravotními problémy bojující domácí pilot Raimund Baumschlager.

Pech, který v okolí Freistadtu kralovat dvakrát v uplynulých čtyřech letech včetně minulého ročníku, byl po páteční úvodní etapě druhý s odstupem pěti vteřin za Valouškem, hned v první dnešní rychlostní zkoušce se ale dostal do čela a vedení již nepustil. Valouška, největší překvapení rallye, nakonec porazil po absolvování osmnácti měřených úseků o 52 vteřin.

"Ani nevím, co k takovému vítězství říct. Asi jen tolik, že to byl krásný boj od začátku až do konce. Skvělá rallye, která se fanouškům musela líbit. Dnes jsme začali tak, jak jsme zakončili včerejšek. Naplno a naštěstí bez větších chyb," uvedl Pech na stránkách společnosti BPA.

Přestože se hned ráno dostal do čela, na jistotu si nemohl dovolit jet. "Musel jsem jet stále velmi rychle. Valda (Valoušek) byl pořád nablízku, stačilo malé zaváhání a bylo by zle," podotkl Pech, který za vítězství inkasoval prémii 15.000 eur (asi 420.000 korun).

Přestože šotolinovou rallye pořádanou nedaleko českých hranic vyhrál již potřetí v kariéře a stal se tak druhým nejúspěšnějším jezdcem historie soutěže, dnešního triumfu si cení nejvíce. Hlavně s ohledem na náročné podmínky, protože na řadě míst na trati byl sníh a led. "Vždyť my Češi jsme na sněhu a ledu pořád spíš pozadu," pousmál se spokojený Pech, který vyhrál osm z osmnácti měřených úseků.

Spokojen byl i Valoušek, kterého o šanci bojovat o první místo připravil i nedostatek vhodných pneumatik. "Udělali jsme ale, co bylo v našich silách, a až do poledne druhého dne jsme měli ještě značné šance na vítězství.

Neztratil jsem však první místo, nýbrž jsem úspěšně vybojoval druhé," řekl Valoušek v cíli. I on získal příjemnou prémii, a to 8000 eur.

Pomyslná bronzová pozice dlouho patřila domácímu Ernstu Hanederovi, který však v šestnácté erzetě chyboval, ztratil na nejrychlejšího více než čtyři minuty a propadl se výsledkovou listinou. Nakonec obsadil až jedenácté místo. Chybu krajana využil Baumschlager, třebaže startoval s horečkami. Třetím nejlepším Čechem na Jänneru byl nakonec celkově sedmý Karel Trojan.

České mistrovství bude pokračovat druhým dílem 28. a 29. března, kdy se uskuteční Valašská rallye.

Neoficiální výsledky:
1. Pech, Uhel 3:17:46,9, 2. Valoušek, Hrůza -52,1, 3. Baumschlager, Zeltner (Rak.) -2:37,0, 4. Paasonen, Maaranen (Fin.) -4:11,2, 5. Wittmann ml., Ettel (Rak./všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -4:17,3, 6. Rosenberger, Monegová (Rak./Volkswagen Polo S2000) -5:55,5, 7. Trojan, Řihák -6:15,6, 8. Gavlák, Hůlka (SR) -6:51,9, 9. Arazim, Gál -6:58,7, 10. Gassner, Thannhäuserová (Něm./všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -7:13,2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž