Motocyklový závodník Marek Červený v seriálu IRRC

Motocyklový závodník Marek Červený v seriálu IRRC | foto: Filip Denk

Rychlíci z ostrovů míří do Těrlicka. Prosadí se Červený?

  • 0
Třetím závodem pokračuje o víkendu seriál IRRC, tedy neoficiální mistrovství Evropy na přírodních okruzích. Jezdci tentokrát změří síly na těrlickém okruhu u Havířova. A na startu nebude chybět ani český jezdec Marek Červený, ktrému v královské kubatuře superbiků patří po dvou odjetých závodech třetí místo.

Minulý podnik se jel ve finské Imatře a Červený dojel dvakrát čtvrtý, a to i ve velké konkurenci. Do Imatry totiž kromě prozatímního vládce letošní sezony Brita Davey Todda, zavítal loňský král seriálu Danny Webb.

Oba závody na severu Evropy ovládl Todd, na druhém a třetím místě se vystřídali jeho krajan Webb a domácí závodník Erno Kostamo, kterému průběžně patří druhá pozice. A startovní listina je nabitá i v Těrlicku, chybět by neměl nikdo ze špičky, včetně Webba, který úvodní dva podniky seriálu vynechal a v letošní sezoně nejede na celkové vítězství. Aby celkově udržel třetí příčku, na stračovského pilota tak nečeká rozhodně nic lehkého.

„Mám stále vysoké ambice, o body do šampionátu se rozhodně porvu. Trať v Těrlicku mám rád, i když je rovinatá a hodně rychlá. Snad vyjde počasí, přestože na dnešek hlásí nějaké přeháňky,“ uvedl Červený.

Na startu se představí i další čeští závodníci. Se zajímavou zkušeností jede do Těrlicka Kamil Holán. Ten na konci června absolvoval velmi prestižní závod v USA s názvem Pikes Peak, což je závod do vrchu na horu vysokou 4 300 metrů nad mořem. Tam dosáhl obdivuhodného výsledku, když byl nejlepší nováček a celkově ve své kubatuře skončil čtvrtý.

Navíc do Ameriky odjížděl po měsíční pauze způsobené pádem na květnových 300 zatáčkách Gustava Havla v Hořicích. Proto musel vynechat i Imatru. V Těrlicku se tak pokusí dohnat ztrátu v kategorii superbiků i ve slabších supersportech.

„Mám cíl být kolem elitní pětky. Nutně bych potřeboval dojet všechny závody dobře, abych alespoň částečně smazal ztrátu, kterou jsem nabral,“ řekl Holán.

O elitní desítku se bude chtít porvat i Tomáš Borovka, kterému v kubatuře superbiků patří sedmé místo. Hned za ním je v celkovém pořadí seriálu IRRC Pavel Tomeček, jedenáctý je zatím Aleš Nechvátal. Vylepší si čeští jezdci své postavení na domácí trati?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž