Roman Kresta

Roman Kresta - Roman Kresta testuje u Bojkovic nové auto. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Hvězdy dorazily, omluvenek je před Barum Rally pár

  • 4
Obavy, zda hvězdná startovní listina letošního ročníku automobilové soutěže Barum rally Zlín na poslední chvíli příliš neprořídne, se ukázaly jako liché. Z elitní čtyřicítky se omluvili pouze tři závodníci.

"Startovní listina bude opravdu nejnabitější v historii," pochvaluje si ředitel Barum rally Zlín Miloslav Regner.

"Diváci se mají na co těšit. Deset dvanáct jezdců může vyhrát," naznačil hlavní domácí favorit Roman Kresta.

Kvůli neúčasti francouzského jezdce Brice Tirabassiho klesne počet vozů S2000 na jednadvacet. Ale i tak se jedná o světový rekord.

Všichni ostatní závodníci s těmito modely včetně Nicolase Vouilloze, Freddyho Loixe či Giandomenika Bassa už si vyzvedli itineráře pro seznamovací jízdy.

. TESTOVACÍ HOREČKA

Poslední volný den před Barum rally věnovala řada jezdců testům svých vozů. Domácí hvězda Roman Kresta (vlevo a vpravo) zkoušel Peugeot 207 S2000, přesto si našel čas, aby svezl hejtmana Zlínského kraje Libora Lukáše.

Silničku poblíž Hvozdné zase využil španělský jezdec Enrique García Ojeda (dole). Loňský vítěz IRC se ve Zlíně vrací do šampionátu.

Závodníci dnes a zítra poznají tratě při seznamovacích jízdách, samotná soutěž začíná v pátek večer.

Vítězná posádka se objeví v cíli v neděli pod Velkým kinem krátce po půl čtvrté odpoledne.

Tirabassi letos pravidelně startoval v Intercontinental Rally Challenge (IRC), ovšem po nevydařených výsledcích starty na zbylých podnicích zrušil.

"Bohužel se nám nedařilo prolomit smůlu. Už nejsme v pozici, že bychom mohli bojovat o titul. Proto nemá smysl pokračovat," objasnil svou absenci Tirabassi. "Ale doufám, že někdy v budoucnu se do IRC vrátím."

Druhou omluvenku poslal další Francouz Cédric Robert. Ve voze Renault Clio R3, který je výrazně slabší než speciály S2000, nemohl sice bojovat o prvenství, ale jeho start by byl příjemným zpestřením. Robert má totiž řadu zkušeností z mistrovství světa, v roce 2003 byl týmovým kolegou Romana Kresty ve stáji Bozian Racing.

Stejný model měl představit také další jezdec, jenž se omluvil - Ital Alessandro Perico. Doma pravidelně bojuje v elitní desítce, ale kvůli nedávné havárii nemůže ve Zlíně startovat.

Přesný počet účastníků soutěže bude definitivně znám teprve po čtvrteční technické přejímce. Po rychlostních zkouškách se bude prohánět více než 110 aut.

Přestože rallye startuje naostro až v pátek večer, na tratích bude živo už dnes. Začínají totiž seznamovací jízdy.

"Více než polovina úseků je nových. Někde už se kdysi závodilo, někde vůbec, jinde se jede v opačném směru a na některých místech jsme přidali retardéry," popsal Regner.

Soutěžní kolona dnes projede testy úvodní etapy, čili Pinduli, Zádveřice, Semetín a Troják, stejně jako testovací rychlostní zkoušku ve Hvozdné.

Zítra je na programu druhá etapa s úseky Komárov, Kudlovice a Halenkovice.

Od 23 hodin budou posádky najíždět městskou zkoušku, která tradičně vede baťovským areálem, autobusovým nádražím, nadjezdem na Jižní svahy a okolními cestami.

"Prostředí známe z loňského roku, ale většina testů se pojede opačně, takže v přípravě nesmíme nic podcenit," upozornil obhájce prvenství a lídr IRC Nicolas Vouilloz z Francie. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž