Hamilton (McLaren) v Melbourne

Hamilton (McLaren) v Melbourne - Lewis Hamilton (McLaren) při pátečním tréninku GP Austrálie v Melbourne. | foto: Reuters

Hamilton: Lepší než nejlepší z nejlepších

  • 18
Melbourne - Velká cena Austrálie je v plném proudu. Räikkönen zatáčí do boxů a cílem dvacátého kola projíždí jako první... Lewis Hamilton! Sledujete F1 pravidelně a nikdy jste o něm neslyšeli? Je to možné, mladý Brit totiž v neděli jel svůj první závod. I respektovaný šampion Alonso se divil, kdo se to kolem něj prohnal na startu.

Nevyzkoušený nováček v McLarenu? To nedopadne dobře, báli se příznivci tradičního týmu. Ale šéf Ron Dennis věděl, co dělá. Lewis Hamilton neudivil v úvodní velké ceně kariéry ani tak tím, že skončil třetí, jako faktem, že byl zcela vyrovnaným soupeřem mistru světa Alonsovi. A po většinu závodu byl lepší.

Veleúspěšný premiérový víkend korunoval Hamilton čtyřmi koly před úvodní zastávkou u mechaniků, kdy celé startovní pole vedl. Hned napoprvé měl všechny soupeře za sebou a nikoho před sebou.

"Vést hned ve svém prvním závodě byl nepopsatelný pocit," hodnotil Hamilton. "Fernando jel dlouho hned za mnou a není snadné, když máte za zády dvojnásobného mistra světa. A navíc při prvním závodě."

"Celý tým odvedl úžasnou práci. Nejen zde na okruhu, ale hlavně zde v továrně."

Druhý nejmladší jezdec seriálu poskočil před Alonsa po povedeném startu, kdy ho Kubica s BMW donutil jít na vnějšek dráhy, což mu nakonec pomohlo i před týmového kolegu.

"Start jsem měl slušný," popisoval Hamilton. "Fernando měl stejnou akceleraci jako já, ale byl jsem donucen jet na vnějšek, což se nakonec ukázalo jako výhoda. Při nájezdu do první zatáčky jsem vybrzdil všechny okolo."

Nepoměrně zkušenější Alonso před něj proklouzl až po druhé zastávce v boxech. Lewis nebyl pomalejší, ani jeho mechanici neudělali při výměně pneumatik chybu. Měl smůlu na pomalé jezdce okolo zpět. Nejvíce času mu sebral Sató, který těsně před ním zajížděl do boxů.

"Měl jsem jedinou šanci - abych ho ještě před nájezdem do boxové uličky předjel. To se nepovedlo, a tak šel Fernando dopředu," popisoval sympatický Lewis.

Hamilton se stal pětapadesátým jezdcem, který bodoval hned při premiéře v F1. Naposled se v prvním závodě dostal na stupně Jacques Villeneuve v roce 1996.

"Je to víc, než o čem jsem kdykoli snil. Všechny ta tvrdá práce se vyplatila. Po průjezdu cílem jsem byl doslova v extázi a vlastně v ní stále ještě jsem."

Zpravodajství se závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž