Max Verstappen a Lewis Hamilton po startu Velké ceny Británie formule 1.

Max Verstappen a Lewis Hamilton po startu Velké ceny Británie formule 1. | foto: Reuters

Hamilton čelil po kolizi s Verstappenem rasistickým urážkám

  • 32
Úřadující šampion formule 1 Lewis Hamilton, který v nedělní Velké ceně Británie měl kolizi se svým rivalem Maxem Verstappenem, čelil na sociálních sítích rasistickým urážkám. Chování odsoudil jeho tým Mercedes, vedení seriálu i Mezinárodní automobilová federace. Sedminásobný mistr světa domácí závod vyhrál a po Verstappenově odstoupení ztrácí na nizozemského lídra už jen osm bodů.

„V průběhu GP Británie a po ní byl Lewis Hamilton na sociálních sítích terčem mnoha rasistických urážek. Formule 1, FIA a Mercedes toto chování co nejsilněji odsuzují. Tihle lidé nemají v našem sportu místo a žádáme, aby za své činy nesli zodpovědnost,“ prohlásili zástupci Mercedesu. 

„Formule 1, FIA, jezdci a týmy pracují na ještě větší rozmanitosti sportu a tyto nepřijatelné věci musí být zdůrazněny a vyloučeny,“ doplnili.

Hamilton dostal během závodu za způsobení kolize desetivteřinový trest. Navzdory penalizaci si po stíhací jízdě dojel v Silverstonu pro čtvrté vítězství v sezoně. Po závodě uvedl, že se za nehodu nehodlá omlouvat, neboť podle něj si Verstappen v zatáčce Copse počínal „moc agresivně“ a nenechal mu žádné místo. 

Naopak třiadvacetiletý jezdec Red Bullu, jenž po tvrdém nárazu skončil v nemocnici na vyšetření, označil jeho chování na trati za nebezpečné a následné oslavy po Velké ceně za nesportovní.

Další závod šampionátu formule 1 se pojede 1. srpna v Maďarsku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž