Gardemeister si přeje déšť

Auckland - Čtvrtý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích, Rallye Nový Zéland, pokračuje v sobotu druhou etapou. V jejím úvodu čeká na posádky královská rychostní zkouška světového šampionátu - 59 kilometrů dlouhý test Parahi - Arurua. Etapu zakončí supererzeta v Manukau, která ale měří jen něco málo přes dva kilometry. Druhá etapa novozélandské rallye startuje v 8 hodin tamního času, tedy dvě hodiny před půlnocí středoevropského času. Pilot továrního týmu Škoda Toni Gardemeister si do druhé části podniku přeje déšť.

Zatímco při seznamovacích jízdách před startem soutěže svítilo slunce, v průběhu první etapy se na šotolinové cesty snesl déšť. Ten přidělal některým pilotům vrásky na čele. Potrápil také škodovácký tým, kterému zkomplikoval volbu pneumatik. Jezdci si vybírali ze dvou druhů obutí - SS4 a SS5.

Podle první předpovědi počasí mělo být po celé dopoledne deštivo a vlhko. V okamžiku, kdy dorazily obě octavie WRC na start s vozy obutými pneumatikami SS4 bylo jasné, že se pojede prakticky na suché trati. „Kvůli k nevhodným pneumatikám jsem musel jet během první erzety hodně opatrně. Počasí se pak naštěstí změnilo a podmínky se podstatně zlepšily. Odpoledne jsem jel opravdu naplno, dost jsem riskoval a se svým výsledkem jsem vcelku spokojený. S autem nebyly nejmenší problémy,“ řekl Didier Auriol, který po první části uzavírá první desítku pořadí a sahá tak po dalších bodech do světového šampionátu značek.

Toniho Gardemeistera potrápil déšř ještě výrazněji než Auriola. Porouchaly se mu totiž stírače předního skla a nejel kvůli tomu zdaleko naplno. „Nemohl jsem jet rychleji, protože jsem pořádně neviděl na trať. Špatná viditelnost v kombinaci s kluzkým povrchem vyžadovala při dopoledních rychlostních zkouškách opatrnou jízdu. Díky tomu jsem zdaleka nepředvedl to, na co mám,“ litoval Gardemeister.

Také jemu počasí způsobilo starosti s obutím. „V odpolední části první etapy jsem malinko ztratil motivaci, jel jsem dost neklidně. Zítra musím předvést úplně jiný výkon. Ačkoliv mi dnešní déšť značně zkomplikoval život, doufám, že zítra bude opět pršet,“ prohlásil finský jezdec ve službách škodovky.

Druhá etapa, která se opět pojede v okolí města Paparoa, ležícím na sever od Aucklandu. Jezdci se jen přesunou mírně na západ od dějiště první etapy. Zde na ně čeká prvních pět erzet, další dvě jsou připraveny v okolí Aucklandu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž