Trať na stadionu Millenium v Cardiffu

Trať na stadionu Millenium v Cardiffu - ŠKODOVKA V KOTLI. Britská rallye nachystala jezdcům a divákům zpestření, trať na stadionu Millenium v Cardiffu. Právě na ní kličkuje Jan Kopecký s vozem Škoda | foto: Zdeněk Sluka

Fotbalový stadion ovládly automobily

Cardiff - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Show na stadionu Millenium ve velšském Cardiffu už měla začít, ale před turnikety se stále tísní nedočkaví fanoušci. Je jich tolik, že program začne s půlhodinovým zpožděním. Velký zájem nevyvolal fotbalový či ragbyový zápas, což tu bývá obvyklé. Přivábily je automobily.

Na velkolepém stadionu uprostřed města se koná jedna z rychlostních zkoušek Britské rallye, posledního dílu mistrovství světa.

Ještě před pár lety by nikoho nenapadlo, že rychlé speciály mohou závodit i na fotbalových stadionech. Ale časy se mění. Jde o ideální příležitost, jak přitáhnout sváteční diváky.

A také vydělat. Na Millenium přišlo skoro 20 tisíc lidí, přitom vstupenky stály od 12 do 30 liber.

"Nemůžeme si přát nic lepšího než závodit před takovou kulisou," rozplýval se Phil Mills, velšský navigátor bývalého mistra světa Pettera Solberga.

Trať byla jednoduchá. Jezdci se proháněli po „osmičce“ jako na dětské autodráze. Na betonové ploše ji vytvořily plastové bariéry a reklamní panely.

Závodníci se snažili potěšit diváky efektní jízdou plnou smyků. K dobré atmosféře pomohlo, že jako první na stadion přilétl Nor Henning Solberg. Když to jde, vždycky jede "dveřmi napřed".

Nezklamal ani tentokrát, fandové byli od prvních minut v extázi. Klaksony a houkačky ani na chvíli neutichly, skvělá atmosféra vydržela do dojezdu posledního auta. Největší aplaus sklidili piloti, kteří trefili bariéru a nechali na ploše kus nárazníku.

"V autě jsme atmosféru nevnímali, zvuk motoru ji přehlušil," poznamenal český jezdec Jan Kopecký.

Rallye je jednou z mnoha akcí, která oživí krásný stadion. Ale už brzy se na něj vrátí fotbalisté. Přesně za půl roku tady budou hrát i čeští reprezentanti. V Cardiffu je čeká kvalifikační utkání s Walesem o mistrovství Evropy.

"Vaši hráči se nemusí bát, že trávník bude špatný. Po každé akci na plochu položíme nový," řekl John Horton, tiskový mluvčí Britské rallye.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž