Sergio Perez v obležení po svém vítězství ve Velké ceně Ázerbajdžánu formule 1.

Sergio Perez v obležení po svém vítězství ve Velké ceně Ázerbajdžánu formule 1. | foto: Reuters

Úchvatný finiš závodu F1 v Baku ovládl Pérez, favorité nebodovali

  • 83
Do konce závodu mnoho nezbývalo a vše vypadalo krásně pro Maxe Verstappena. Ve velké ceně Ázerbájdžánu formule 1 si jel pro triumf, jenže ouha. Jezdce Red Bulu zastavil defekt pneumatiky, který ho ve vysoké rychlosti poslal do bariéry. Pro vítězství si po přerušení dojel Verstappenův kolega Sergio Pérez před Sebastianem Vettelem (Aston Martin) a Pierrem Gaslym (AlphaTauri).

„Závody v Baku jsou prostě šílené. Je mi lito Maxe, protože si zasloužil vyhrát a vůbec by bylo skvělé získat double. I tak to nakonec dopadlo dobře,“ řekl po závodě před kamerami Pérez. „Měli jsme štěstí. Ten restart byl z mé strany špatný a Hamilton se tlačil do vedení. Naštěstí ale nevybral zatáčku a nakonec jsme to udrželi. Tenhle výsledek je pro mě i tým velkým povzbuzením,“ dodal.

Tým Red Bull však kromě defektu může být spokojený. Sergio Pérez skvělým výkonem vybojoval vítězství a největší soupeř týmu Lewis Hamilton nezvládl brzdění do první zatáčky předposledního kola závodu, propadl se z druhého místa mimo body a pořadí šampionátu tak dál vede smolař Verstappen.

ONLINE

Velká cena Ázerbajdžánu v podrobné reportáži

Mexičan Pérez se dral za úspěchem hned od úvodu, kdy poskočil na čtvrté místo. Vítěz kvalifikace Charles Leclerc sice zprvu vedení udržel, nicméně v dalších kolech doplatil na dlouhé cílové rovince na pomalejší tempo svého ferrari a postupně se přes něj za pomoci systému DRS přehnali jak Hamilton, tak i Verstappen s Pérezem.

Leclerc proto už v 10. kole zastavil pro první výměnu pneumatik. Hamilton ho následoval o dvě kola později, avšak při své zastávce se zdržel kvůli problémům s levou zadní gumou 4,6 sekundy. Toho využil jak Verstappen, který měl naopak výměnu za 1,9 vteřiny, tak i Pérez a oba se po svých zastávkách vrátili na trať před Brita. „V prostředním sektoru jsou rychlejší než my,“ posteskl si pak úřadující šampion, když Mexičana následně nepředjel ani s DRS a zůstal třetí.

Dvacet kol před koncem havaroval po defektu pravé zadní pneumatiky do té doby čtvrtý Stroll a na okruh musel safety car. Verstappen tak sice přišel o šestivteřinový náskok před Pérezem, ale po restartu vedení udržel.

Sergio Perez dojíždí do cíle ve Velké ceně Ázerbájdžánu formule 1.

Když už se tak zdálo, že si Verstappen dojede pro druhé vítězství za sebou, čtyři kola před koncem dostal stejně jako před ním Stroll na cílové rovince defekt a narazil do zdi. Ačkoli vyvázl zdravotně v pořádku, ihned po výlezu z kokpitu rozzlobeně kopl do pneumatiky svého vozu. „Neměli jsme žádné náznaky jako vibrace, ztrátu tlaku, nic, žádné varování,“ zlobili se inženýři Red Bullu a na twitteru vyvěsili rudě rozlíceného emotikona.

Závod byl na několik desítek minut přerušen a v tu chvíli se zdálo, že se do čela MS vrátí Hamilton, kterému stačilo dojet po restartu z pevných pozic na druhém místě. Jenže při následném útoku na čelo probrzdil, vyjel mimo trať a v posledních dvou kolech už nestihl nic jiného, než se dostat na nebodované 15. místo.

„Promiňte, chlapi,“ kál se pak v kokpitu úřadující šampion, zatímco Red Bull slavil nejen Pérezův triumf, ale i Verstappenovo setrvání v čele MS.

Velká cena Ázerbájdžánu

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Baku

1. Pérez (Mex./Red Bull) 2:13:36,410, 2. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,385, 3. Gasly (Fr./AlphaTauri) -2,762, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -3,828, 5. Norris (Brit./McLaren) -4,754, 6. Alonso (Šp./Alpine) -6,382, 7. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -6,624, 8. Sainz (Šp./Ferrari) -7,709, 9. Ricciardo (Austr./McLaren) -8,874, 10. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -9,576.

Nejrychlejší kolo: neuděleno.

Průběžné pořadí (po 6 z 23 závodů): 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 105 b., 2. Hamilton (Brit./Mercedes) 101, 3. Pérez 69, 4. Norris 66, 5. Leclerc 52, 6. Bottas (Fin./Mercedes) 47.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 174, 2. Mercedes 148, 3. Ferrari 94, 4. McLaren 92, 5. AlphaTauri 39, 6. Aston Martin 37, 7. Alpine 25, 8. Alfa Romeo 2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž