Fiala vyměnil klavír za volant a nelituje

Plzeň - Mohl být klavírním virtuózem, dvanáct let usedal ke klavíru, denně cvičil. Jenže v něm nakonec zvítězila rodová tradice - jezdí automobilové soutěže. Michal Fiala má po kom být - rallye jezdili jeho rodiče, věnují se jim strýcové z matčiny strany a točil se kolem nich už i dědeček.

"Na rallye jsem byl pravidelně už jako batole a později v modračkách. Pomáhal jsem jako mechanik rodičům. Ale rozhodující chvíle nastala krátce po maturitě," vysvětluje Michal Fiala.

Před domem rodičů v Plzni na Bručné totiž stála letitá Suzuki Swift, s níž Michalovi rodiče brázdily tratě českých i evropských soutěžních podniků. Po maturitě měl mladík jediné přání. Okusit rallye na vlastní kůži v roli pilota.

"Startoval se mnou kamarád coby spolujezdec. Rodiče nám přispěli finančně a byli mechaniky. Chytilo mě to okamžitě. Vzrušení, které jsem za volantem zažil, se nedá popsat, to se musí zažít. V tu chvíli jsem věděl, že s klavírem je konec," vzpomíná jezdec.

Bylo rozhodnuto, žádná konzervatoř, ale studium techniky na Západočeské univerzitě a rallye, jak jen to půjde. Letos je mu třiadvacet už má za sebou přes třicet startů. Jen letitou suzuki vystřídala modernější Škoda Fabia plzeňské stáje JŠ Racing.

Od loňska s ní bojuje ve značkovém poháru Fabií. V součtu sezony skončil druhý. Letos chce výhru. V Klatovech byl druhý, ale o minulém víkendu si ze soutěže, která se konala zčásti na Moravě a v menší míře na Slovensku, přivezl zlato.

Vyhrál mezi Fabiemi, ale i celkově třídu A5. Jeho tradičně největším soupeřem je jeden z největších kamarádů Michal Hora, loňský pohárový vítěz.

"Už před startem jsem mu sliboval, že tentokrát budu první já. Povedlo se. Rozhodl první den okolo Vsetína. Tam jsem získal malý náskok a druhý den už jsem neudělal chybu," raduje se Michal Fiala.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž