Ferrari chce v Malajsii odčinit fiasko

  • 33
Kuala Lumpur - Tým Ferrari bude mít ve Velké ceně Malajsie o motivaci navíc. Letošní premiéra formule 1 v Austrálii pro něj skončila fiaskem a teď stojí před první možností nápravy reputace. Mistr světa Kimi Räikkönen a Felipe Massa do závodu nastoupí s novými motory.

Ty staré, které jim v Melbourne vypověděly službu, už technici zevrubně prohlížejí v Maranellu, aby odhalili, kde se stala chyba.

Jezdce i techniku čeká o víkendu těžký test ve vysokých teplotách s extrémní vlhkostí vzduchu.

Nečekaná nespolehlivost vozů znejistila i samotného Räikkönena, který byl nakonec v Melbourne rád i za bod za osmé místo, ačkoliv do cíle vůbec nedojel. Navíc čelil kritice za poněkud bezhlavou jízdu.

Proto bere druhý závod sezony za svůj vlastní nový start mistrovství světa. "V roce 2003 jsem tu poprvé vyhrál. Malajsie pro mě byla vždycky docela dobrý závod. Jsem pevně přesvědčen, že se Ferrari vrátí," řekl vítěz 15 Grand Prix Räikkönen.

Útok Ferrari se všeobecně očekává. "Ten chaotický start Ferrari probudí. V Malajsii se ukáže, kdo je jednička. Jestli McLaren-Mercedes, nebo Ferrari," uvedl například bývalý pilot F1 a současný televizní spolukomentátor Marc Surer.

Zatímco obhájci prvenství v Poháru konstruktérů měli přes týden plné ruce práce, v McLarenu panuje po úvodním triumfu Lewise Hamiltona pohoda.

Narušila ji snad jen diskuse nad tím, jak zabránit podobné chybě, která se přihodila Heikkimu Kovalainenovi v závěru australského závodu. V cílové rovině posledního kola nedopatřením stiskl tlačítko omezovače rychlosti pro průjezd uličkou v boxech, když si chtěl otřít hledí helmy, a přišel o těžce vydobyté čtvrté místo ve prospěch Fernanda Alonsa.

"Zjišťujeme, jak ten systém do budoucna změnit," uvedl hlavní inženýr týmu Paddy Lowe. "Teď to prostě můžete zmáčknout při bezděčném pohybu ruky."

Pořadí MS (po 1 z 18 závodů):
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 10
2. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 8
3. Rosberg (Něm./Williams)
4. Alonso (Šp./Renault) 5
5. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes)
6. Nakadžima (Jap./Williams) 3
7. Bourdais (Fr./Toro Rosso) 2
8. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1

McLaren bude v Sepangu obhajovat loňský dvojnásobný triumf, o který se postaral vítězný Alonso před Hamiltonem. Španělský exmistr světa by i přes čtvrté místo v Melbourne neměl do boje o stupně vítězů zasáhnout, zato britský mladík věří, že zopakuje suverénní výkon z Austrálie. "Jsem mnohem silnější než vloni," vzkázal třiadvacetiletý loňský nováček soupeřům.

"Nedělejme si ale iluze, že letošní šampionát bude Lewisova sólová jízda," varoval šéf týmu Ron Dennis, který bude kvůli jiným povinnostem sledovat dění v Malajsii jen na dálku.

Po medailových úspěších v Austrálii jsou ale natěšeny na další slávu i týmy BMW a Williams. Minimálně na loňské čtvrté místo chce navázat v Sepangu Nick Heidfeld. "Vloni jsem tu zajel super závod. Povedlo se mi předjet Massu a udržet jeho ferrari za sebou," vzpomínal druhý muž z Melbourne.

Jeho polský kolega Robert Kubica naopak prahne po satisfakci; vloni se mu v Malajsii nevedlo, v Austrálii zase vypadl z nadějné pozice po nezaviněné kolizi.

Plný optimismu je Nico Rosberg, který za volantem williamsu skončil před týdnem poprvé v životě třetí. "Sepang je moje oblíbená trať. Tam bychom měli být ještě silnější než v Melbourne," řekl s tím, že sice tentokrát už příliš nevěří ve stupně vítězů, ale o bodované pozici nepochybuje.

Nedělní závod začne v 8:00 SEČ.

Charakteristika trati:

Délka trati: 5,543 km.

Délka závodu: 56 kol = 310,408 km.

Nejrychlejší kolo v závodě: Juan Pablo Montoya (Kol./McLaren) 2004:
1:34,223 = 211,782 km/h.

Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:33,074 min. = 214,397 km/h.

Nejrychlejší závod: Giancarlo Fisichella (It./Renault), 2006: 1:30:40,529 = 205,397 km/h.

Vítězové předchozích závodů: 2007 - Alonso (Šp./McLaren), 2006 - Giancarlo Fisichella (It./Renault), 2005 - Fernando Alonso  (Šp./Renault), 2004 - Michael Schumacher, 2003 - Kimi Räikkönen (Fin./McLaren), 2002 - Ralf Schumacher (Něm./Williams), 2001 - Michael Schumacher.

ODSTARTOVÁNO! Velká cena Austrálie začíná, v čele je Lewis Hamilton, vítěz kvalifikace.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž