Farfus ve Francii létal, ale s BMW

  14:22
Pau - Jeden den předvedl krkolomnou havárii, když letěl se svým vozem BMW hlavou dolů nad asfaltem, ale druhý den odpoledne vystoupal na stupně vítězů pro zlatý pohár. Tak prožil bláznivý závod v ulicích francouzského městečka Pau Brazilec Augusto Farfus. Další úspěch si v závodě, ve kterém nebyla nouze o havárie a strkanice, připsal chevrolet. Nyní se všichni protagonisté okruhového MS cestovních automobilů chystají do Brna.

Scéna jako vystřižená z hollywoodského akčního filmu. Do konce kvalifikačního tréninku zbývá jen několik minut, když náhle bílý vůz BMW s brazilskou vlajkou na střeše po kontaktu se svodidly městského okruhu ve francouzském Pau doslova vystřelí do vzduchu. Při letu se téměř 1200 kilogramů těžký vůz ve vzduchu několikrát otočí a nakonec tvrdě dopadá koly vzhůru na rozpálený asfalt. Traťoví komisaři stojící poblíž jen taktak stíhají s vyděšeným výrazem uniknout z jeho blízkosti.

Ale tohle nebyla ukázka z americké filmové tvorby, nýbrž reálná situace z tréninku na závod MS cestovních vozů na městské trati ve francouzském městečku Pau. K úlevě všech hlavní aktér, brazilský jezdec Agusto Farfus, tenhle let přežil bez nejmenšího zranění. Tedy na rozdíl od jeho BMW. "Byla to moje chyba, jel jsem příliš tvrdě," komentoval Farfus naprosto chladně svoje akrobatické vystoupení.

Nejrychlejším mužem tréninku se stal Alain Menu s chevroletem. Získal tak nejlepší postavení na startovním roštu prvního závodu. Na městském okruhu, kde je předjíždění velmi obtížné, ne-li téměř nemožné, je to velmi cenný výsledek. A švýcarský jezdec ho v závodě patřičně využil. Hned po startu se ujal vedení a po celých 19 kol nikomu nepustil před sebe. Chevrolet tak získal před více než 30 000 diváky druhé letošní vítězství.

Na sedmém místě cílem projel "létající" Brazilec Farfus. Připsal si dva mistrovské body, se kterými asi málo kdo počítal. Už jeho start byl totiž velkým překvapením. Ani ne tak kvůli jeho zdraví, ale kvůli stavu jeho vozu. Zatímco Brazilec již chvíli po nehodě poskytoval televizní interview, zbytky jeho BMW mezitím putovaly do boxů týmu Schnitzer Motorsport, kde začal další závod - mechaniků s časem.

Díky neuvěřitelnému pracovnímu nasazení celého týmu se nemožné podařilo a v 5 hodin ráno stál před boxy opět pojízdný vůz. Pravda, jeho karoserie už neměla ladné tvary původního vozu, ale co bylo důležité, po technické stránce vůz vyhověl a Farfus tak mohl nastoupit k závodu. 

Ve druhém, odpoledním, závodě se pak Farfus mechanikům za jejich úsilí patřičně odvděčil. Do závodu startoval z druhé pozice, ale soupeře Geného rychle předstihl a ujal se vedení. To pak musel hájit pouze před dotírajícím Priaulxem.

Situaci na trati zkomplikovala hromadná havárie pěti vozů, po které musel na trať vyrazit Safety car, aby bylo vůbec možné poškozené vozy z trati odstranit. I přesto dokázal Brazilec vedoucí pozici udržet a vítězně projel cílem. Po odmávnutí šachovnicovým praporkem dal naplno průchod emocím. Sotva zaparkoval před boxy, vyskočil na střechu notně pošramoceného BMW a zvedl ruce ve vítězném gestu.

"Rozhodně jsem neočekával, že bych mohl vyhrát, protože ještě včera večer jsem nevěděl, jestli budu moci vůbec startovat. Chlapi ale pracovali až dnes do rána a já jsem dnes závodil pro ně, protože tohle byl nejlepší způsob jak jim poděkovat," řekl Farfus. "Udržet ale Andy (Priaulxe) za zády nebylo snadné, celý závod na mě hodně tlačil."

Třetí místo získal Portugalec Monteira, bývalý pilota týmu F1 Jordan. Ten nedávno posílil tým SEAT. Ve Francii dojel dvakrát třetí a ačkoliv nejel všechny závody, dokázal se již probojovat do první desítky průběžného hodnocení mistrovství světa. V jeho čele zůstává nadále Andy Priaulx, i když s pouhými dvěma body náskoku před Farfusem a jedenácti před Jorgem Mullerem, který z Francie odjíždí bez jediného bodu.
 
Příležitost k nápravě bude mít Nejen Müller, ale i ostatní jezdci, již za čtrnáct dní v České republice. Všichni účastníci MS se totiž nyní přesunují do Brna, kde šampionát pokračuje na Masarykově okruhu dalšími dvěma závody třetí červnový víkend. 

Výsledky 1. závodu:
1. Alain Menu (Švýc., Chevrolet Lacetti) 26:42.140 min., 2. Yvan Muller (Fr., SEAT Leon) -2.260 vt., 3. Tiago Monteiro (Port., SEAT Leon) -3.808, 4. Robert Huff (V. Brit., Chevrolet Lacetti) -9.194, 5. Felix Porteiro (Šp., BMW 320si) -11.375, 6. Andy Priaulx (V. Brit., BMW 320si) -11.803, 7. Augusto Farfus (Braz., BMW 320si) -12.683, 8. Jordi Gené (Šp., SEAT Leon) -19.328, 9. Tom Coronel (Niz., SEAT Leon) -22.417, 10. James Thompson (V. Brit., Alfa Romeo 156) -24.804

2. závod:
1. Farfus 31:54.553 min., 2. Priaulx -0.462, 3. Tiago Monteiro (Port., SEAT Leon) -5.185, 4. Huff -5.625, 5.  Gené -13.018, 6. Yvan Muller (Fr., SEAT Leon) -14.476, 7. Thompson -20.861,  8. Alain Menu (Švýc., Chevrolet Lacetti) -21.160, 9. Alessandro Zanardi (It., BMW 320si) -22.447, 10. Jorg Muller (Něm., BMW 320si) -22.643.

Průběžné pořadí MS jezdců (po 8 ze 22 závodů):
1. Priaulx 42 bodů, 2. Farfus 40, 3. Müller 31, 4. Muller 28, 5. Nicola Larini (It.) 25, 6. Thompson 22, 7. Menu (Švýc.) 21, 8. Gabriele Tarquini (It.) 21, 9. Monteiro (Port.) 17, 10  Luca Rangoni (It.) 15.

Průběžné pořadí MS značek (po 8 ze 22 závodů):
1. BMW 106 bodů, 2. SEAT 86, 3. Chevrolet 72, 4 Alfa Romeo 41.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Skvělý skalp legendy! Lehečka zdolal Nadala, v Madridu prošel do čtvrtfinále

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno  1.5

Parádním výkonem, při němž ani jednou neztratil servis, si vysloužil hodnotnou výhru nad majitelem...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Bayern - Real 2:2, otočka domácích i dvě penalty. Hosté berou cennou remízu

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23:27

Tři góly po přestávce, dvě penalty i moře neproměněných šancí. Úvodní semifinále Ligy mistrů mezi...

Veselý a Satoranský dovedli Barcelonu k druhé výhře nad Olympiakosem

30. dubna 2024  23:12

Basketbalisté Barcelony vyhráli s velkým přispěním Jana Veselého a Tomáše Satoranského v hale...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...