Fandové: Kubo, Jardo, ukažte jim

Brno - Kubo klop to, Jardo val to, Věříme ti králi Kenny a tak dále a tak dále. Fanoušci v silném žáru slunce vymýšlejí slogany, transparenty, legrácky, jen aby dali najevo svou úctu oblíbeným závodníkům a zároveň se dobře bavili. Atmosféra mistrovství světa motocyklů v Brně nabrala dneškem ty správné obrátky. Slunce pálí naplno, ve stínu je kolem třiceti stupňů, ochozy Masarykova okruhu jsou proti předchozím ročníků velmi slušně zaplněné.

Především neojoblíbenější stráň, přírodní tribuna C zvaná Stadion, nabízí hustou mozaiku návštěvníků z celého světa. Pivo teče proudem, někteří z diváků už sotva vidí na své miláčky.

Na třech hlavních tribunách u startovní roviny vládne klid, i když i tou jsou téměř plné. To na Stadionu je jiný cirkus. Houkačky ječí a fanoušci se jim hlasivkami snaží vyrovnat.

Italská partička z fan klubu současného krále pětistovek Valentina Rossiho je k nepřehlédnutí. Jeden jako druhý, všem kryjí hlavy paruky z křiklavě zeleného chemlonu - barvy božského Valentina.

Když se Rossi přiřítí, Itálové šílí, vystřelují ohňostroj, kropí se navzájem pivem. A je zcela jedno, zda jejich hvězda zvolna krouží, klopí zostra zatáčky v honbě za tréninkovým časem, nebo závodí.

Každou chvílí se čeká na příjezd fanklubu Maxe Biaggiho - soka Rossiho na dráze i v popularitě. Má dorazit okolo stovky Italů, takže na Stadionu to bude zřejmě hlavně zítra při závodě vypadat jako při šlágru italské fotbalové Série A.

vedle fanoušků italských hvězd pětistovek tu jsou party příznivců Jaroslav Huleše a Jakuba Smrže, spousta Němců křičí Vivat Jenkner, české pivo okouší i skupinka Japonců s obrázkem Noricka Abeho na prsou.

A to je teprve sobota, pauza mezi volnými tréninky a posledními kvalifikacemi, které rozhdonou o postavení na zítřejším startovním roštu. Ve 13.00 nastupují Huleš, bratři Smržové a spol. z nejnabitější kubatury do 125 ccm.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž