Miroslav Fajkus

Miroslav Fajkus. | foto: Luděk Peřina, MF DNES

Fajkus měl tmu před očima, přesto má rekord

  • 1
Šternberk - Na letošní ročník závodu Ecce Homo ve Šternberku, který se jel prvně před sto lety, budou oba formuloví jezdci ze severní Moravy vzpomínat rádi. Jediný podnik mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu na území republiky Dušanu Nevěřilovi ze Stříteže, který jezdí s třílitrovou Lolou-Zytec, i Miroslavu Fajkusovi z Krnova s dvoulitrovou dallarou náramně vyšel.

„Škoda že při druhých jízdách formulí zapršelo. Časy mohly být ještě lepší,“ litoval Dušan Nevěřil, který byl na šternberské trati stejně jako loni nejrychlejší z Čechů. Přitom paradoxně sbírá body jen do evropského šampionátu. „České mistrovství nejezdím, protože moje auto nesplňuje domácí předpisy,“ vysvětloval Nevěřil.

V evropském šampionátu skončil ve Šternberku střítežský jezdec čtvrtý. „První Vilariňo zajel nový rekord trati. Vypadalo to, že on závodí a my ostatní se jen bavíme,“ hodnotil absolutního vítěze Nevěřil.

„I pro Miroslava Fajkuse to byl hodně povedený víkend,“ uvedl mluvčí týmu Fajkus Racing Miroslav Švec. „Mirek skončil celkově na desátém místě a mezi Čechy dojel třetí. Porazil dvě třílitrové formule, jeden spider i svého největšího rivala Milana Svobodu na novější dallaře.

Navíc si zajel ve Šternberku osobní rekord,“ vypočítával Švec. „Prý si ani neuvědomoval, že druhou jízdu už dojíždí na mokrém povrchu. Říkal, že se mu zatmělo před očima, šel do toho naplno, a byl z toho rekord,“ líčil mluvčí Fajkusova týmu.

Miroslav Fajkus se tak odměnil početné skupině fanoušků z nepříliš vzdáleného Krnova. „Loni udělal Mirek Fajkus v první jízdě hodiny, takže se jim moc neukázal. Letos mu to vyšlo,“ poznamenal Švec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž